MedWatch

Formel skal sikre robotkirurgi

Forskere i Aalborg har udviklet en matematisk formel, der kan svare på, hvorvidt et robotsystem under en operation er sikkert eller ej. Det kan måske sætte mere fart på udbredelsen af robotkirurger.

Foto: Lesli Lundgren / Stock.Xchng

Det er nok ikke alle, der ville føle sig fuldstændig sikre i hænderne på en robotkirurg - en maskine uden menneskelige følelser og fornemmelser. Men nu er vejen banet for at fjerne den usikkerhed.

Et forskerteam fra Aalborg Universitet har udviklet en matematisk formel, som kan være med til at sikre, at robotsystemet er sikkert nok til at operere på mennesker, skriver Videnskab.dk.

"Vores matematiske metode modellerer patientens anatomi og mulige bevægelser, således at disse kan tages i betragtning i designet af robottens styresystem. Dermed kan man bevise, at robotten agerer sikkert i alle scenarier," siger Christoffer Sloth, postdoc ved Institut for Elektroniske Systemer og en af forskerne bag formlen, til Videnskab.dk.

Uudnyttet potentiale

Robotter har et stort potentiale, når det kommer til kirurgi, fordi de er ualmindeligt præcise. Samtidig kan man i nogle operationer undgå smertefulde procedure som eksempelvis at skulle brække flere ribben på patienten for at kunne udføre selve operationen.

Men trods potentialet er det gået langsomt med at indføre robotsystemerne i praksis, fordi det indtil nu har været svært at bevise, hvorvidt et system er helt sikkert og ikke til fare for patienten.

For, som Christoffer Sloth pointerer, kan man ikke teste systemerne ved de operationer, de er designet til. Det fik forskeren med speciale i reguleringsteknik og en ph.d. i metoder til formel verificering af software til at grave sig ned i problematikken ved at dele tingene op.

"Forestil dig en patient, en robot og et reguleringssystem. Dette kan modelleres som en stor kompleks model - men man kan simplificere modellen ved at splitte den op i mindre delmodeller," forklarer Christoffer Sloth til Videnskab.dk og fortæller videre, at udfordringen har været at finde frem til en metode at kunne koble de mindre modeller sammen igen:

"Modellerer du for eksempel vejrtrækning og hjertebanken i to forskellige delmodeller, skal der tages højde for, at mellemgulvet forskubber hjertet under vejrtrækningen," siger han.

Robotassistent

Den matematiske formel skal dog pudses helt af, inden den kan implementeres. Og det tager tid, fortæller forskeren.

Christoffer Sloth håber dog på, at metoden i løbet af de næste ti år vil betyde, at man i højere grad vil se robotter på de danske operationsstuer - og i fremtiden vil muliggøre, at robotterne kan udføre mere komplicerede procedurer og på sigt assistere den menneskelige kirurg.

 Robot-operationer erstattes af kirurgi

 Robotter genoptager arbejdet på danske hospitaler

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier