MedWatch

Amerikanere udvikler printet exo-skelet

En 4-årig har genvundet store dele af sin førlighed med hjælp fra en 3D-printer. Amerikanske forskere kan lave proteser på få dage.

Amerikanske forskere ved firmaet Nemours og børnehospitalet Alfred duPont i Delaware har sammen skabt nye letvægts 3D-proteser til småbørn, og det ved hjælp af en gængs 3D-printer.

Ifølge Politiken har Neumors specialiseret sig i at lave exo-skeletter - dvs. kunstige ydre skeletter - kaldet WREX, der eksempelvis kan hjælpe børn ned til seks-års alderen med løfte deres arme.

Men for den 4-årige amerikanske pige Emma Lavelle var de ganske enkelt for tunge og immobile. Hun er født med sygdommen "Arthrogryposis Multiplex Congenita (AMC)", der er en samlebetegnelse for en række medfødte lidelser karakteriseret ved stivhed eller stærkt indskrænket bevægelighed i arme og ben.

Kan fungere til flere lidelser

"Uden 3D-printeren kunne vi ikke hjælpe disse yngre børn og skabe et WREX-skelet, som de kan tage med sig rundt. 3D-printning gør, at vi kan lave proteser til dem på få dage til forskel for metal-proteserne, der tager længere tid," siger chef-ingeniør Tariq Rahman fra Nemours ifølge Politiken til CNET.

Armproteserne var printet af en almindelig 3D-printer, og ifølge Tariq Rahman gør 3D-printerne det nu muligt for lægerne at skræddersy proteserne lynhurtigt til alle typer patienter - og i Emmas tilfælde kan de let lade proteserne vokse i takt med hendes egen vækst.

Forskerne bag arbejder nu på en mere motoriseret letvægts-udgave af exo-skelettet, så bevægeligheden bliver større og kan bruges til flere typer lidelser.

 Robotarm med stort kommercielt potentiale klar til testfase 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier