Tysk prispres ødelæggende for høreapparatbranchen

Et svagt regnskab fra en italiensk distributør af høreapparater kan være et ilde varsel for de danske producenter, mener analytiker.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe
Ritzau Finans

Den italienske distributør af høreapparater Amplifons regnskab for første halvår af 2012 viste - ganske som ventet - tegn på en svag udvikling i Europa. Specielt markederne i Holland, Schweiz og Tyskland har været hårdt ramt af forskellige årsager, og det kan meget vel påvirke de danske producenter af høreapparater, William Demant og GN Store Nord, vurderer Niels Granholm-Leth, analytiker hos SEB Enskilda.

Han peger på, at vanskelighederne i Holland og Schweiz kan have en midlertidig karakter, mens problemerne i Tyskland, der er et stort marked, er mere permanente.

"Udviklingen i Tyskland er det værste. Der er opstået et markant prispres. Producenter og detailhandlere er under voldsomt pres i Tyskland på grund af det, og det ser desværre ud til, at der er flere og flere markeder, der deltager i det. De danske producenter er påvirkede af det, for Tyskland er et meget stort marked," siger han til Ritzau Finans og uddyber:

"Producenterne beskylder altid hinanden for, hvem der kan have ansvaret for prispresset. Der går rygter i markedet om, at Sonova2(schweizisk producent, red.) har dumpet mange tusinde høreapparater til discountpris i Tyskland for at nå sine forventninger."

WDH på det tyske marked

GN Store Nord har ikke så stor omsætning i Tyskland længere, efter at selskabet tabte en del momentum på et mislykket salg af høreapparatdivisionen Resound til netop Sonova i 2007. William Demant derimod er markant mere eksponeret mod det tyske marked.

For markederne i Holland og Schweiz, der ligeledes har vist nedadgående tendenser, har der i højere grad været tale om negative engangseffekter.

"I Holland har der været dokumentarprogrammer, der har vurderet, at høreapparater ikke har nogen effekt på høretab, og det har haft en negativ engangseffekt. I Schweiz reducerede man tilskuddet til høreapparater sidste år, og det har ligeledes en negativ effekt nu, fordi der var en voldsom hamstring af apparater op til tiltaget," siger Niels Granholm-Leth.

Amplifon skuffede

Selve Amplifons regnskab var - set på de overordnede linjer - skuffende, lyder vurderingen fra Niels Granholm-Leth.

"Det er et svagt regnskab, men det var også ventet. Selskabet har tidligere sagt, at det europæiske marked er svagt, og aktien er faldet markant op til regnskabet. Selv om tallene var lidt over estimaterne, var bundlinjen mere end 20 pct. svagere end sidste år, og i andet kvartal var den organiske vækst negativ," siger han.

Amplifon kom ud af første halvår med en omsætning på 407,4 mio. euro mod 400,7 mio. euro i den tilsvarende periode sidste år. Bundlinjen bød på et et overskud på 13,6 mio. euro mod 17,4 mio. euro i første halvår 2011.

Aktierne i GN Store Nord og William Demant Holding falder med henholdsvis 0,7 pct. og 0,5 pct. onsdag eftermiddag. Amplifon-aktien får en smule medvind efter regnskabet og stiger med 4,2 pct. på børsen i Milano.

 Bank: Kursløft til GN for mulig 2013-succes

 Millionbøde til William Demant-konkurrent

 "Utænkeligt at ligge et andet sted" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også