MedWatch

Den amerikanske højesteret afviser biotek-patent

Medwatch anbefaler: En amerikansk biotekvirksomhed har netop fået afvist patenterne på en diagnostisk blodtest. Man kan ikke tage patent på naturlige processer, siger retten ifølge ScienceInsider. Sagen kan måske få betydning for patent-spørgsmål om menneskelige gener.

I en enstemmig afgørelse har den amerikanske højesteret i dag afvist patenterne bag en diagnostisk test som sælges af firmaet Prometheus Laboratories fra San Diego i Californien. Kendelsen er en streg i regningen for biotekvirksomheden, men samtidig en sejr for et forsøgslaboratorium, som har forbindelse til Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, der har nægtet at betale ”royalties” til Prometheus.

Mayo har udviklet deres egen diagnostiske blodtest, og talsmænd fra Mayo hæfter sig ved, at selvom testen ligner Prometheus’ på mange måder, så er det ikke et brud på patentlovgivningen, samt at deres produkt faktisk er bedre rent medicinsk. 

Kendelsen fra den amerikanske højesteret henviser til grundlæggende principper i dens afvisning af Prometheus’ patent. Ifølge retten forsøgte Prometheus at tage patent på processer, som ligger tæt op ad naturlige fænomener, og tidligere retskendelser har gjort det klart, at naturlige processer ikke er ”patent-berettigede.” Højesteretsdommer Stephen Breyer forklarede at retten ikke vil tillade monopoler på ”grundlæggende redskaber til brug i videnskabelig og teknologisk arbejde” ,fordi det ”kan føre til at hindre innovation i stedet for at inspirere til det.”

Læs artiklen fra ScienceInsider her.

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk når aktiemilepæl

Novo Nordisk er nu er over 2000 mia. kr. værd på børsen. Selskabet har en ”imponerende evne til konstant at grave dybt i værktøjskassen,” lyder det fra aktiechef.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier