MedWatch

Diabetesselskab rykker om i ledelsen og gør tidligere Leo-mand til driftsdirektør

Pila Pharma, der inden sommer efter planen går på børsen i Sverige, forfremmer den mangeårige Leo Pharma-veteran Lars Bukhave Rasmussen til chef for drift. I rollen som kassemester træder nu en kvinde med erfaring fra flere børsnoterede selskaber.

Lars Bukhave Rasmussen bliver driftsdirektør i Pila Pharma, mens svenskeren Elna Lembrér Åström overtager rollen som chef for finanserne i det dansk-svenske diabetesselskab. | Foto: Pila Pharma / PR

Biotekselskabet Pila Pharma, der har den tidligere Novo Nordisk-forsker Dorte X. Gram som stifter, formand og topchef, gør sig i disse dage, uger og måneder stadig mere klar til tilværelsen som børsnoteret selskab.

Inden sommer, er det planen at ringe med børsklokken på det svenske Nasdaq First North Growth Market i Stockholm, hvor målet for selskabet, der udvikler en pille mod diabetes, er at rejse omkring 50 mio. svenske kr. – godt 36 mio. danske kr.

Den øvelse kræver en del forberedelse, og til formålet justerer og opruster Pila Pharma nu på ledelsesgangen for at ruste sig til børsindtoget.

Jeg har vurderet, at vi får mest ’smæk for skillingen’ ved at lade Lars fokusere på at bygge organisationen op, mens Elna overtager ansvaret for den finansielle monitorering og rapportering.

Dorte X. Gram, adm. direktør i Pila Pharma

Den mangeårige Leo Pharma-veteran Lars Bukhave Rasmussen, der i september sidste år sagde ja til at blive Pila Pharmas første finansdirektør, får nu titel af driftsdirektør, mens der i hans sted træder en svensk kvinde fra eget netværk i skikkelse af Elna Lembrér Åström.

Det fortæller Dorte X. Gram, der stiftede Pila Pharma i 2016, til MedWatch.

”Forudsat at vi bliver godkendt til børsnotering, vil der fremadrettet påhvile os større krav til finansiel rapportering på svensk, og samtidigt vil der være stort fokus fra nye investorer på, at vi kan levere resultater i forhold til vores planer,” siger Dorte X. Gram.

”Begge dele vil vi gerne være på forkant med, og jeg har vurderet, at vi får mest ’smæk for skillingen’ ved at lade Lars fokusere på at bygge organisationen op, mens Elna overtager ansvaret for den finansielle monitorering og rapportering,” uddyber hun.

Ny finansdirektør kender Pila Pharma

Elna Lembrér Åström var revisor for Pila Pharma i årene 2016-2019, og hun har lang erfaring med finansiel rapportering for børsnoterede virksomheder, herunder life science-selskaberne Saniona, Rhovac og Lundbeck, ligesom hun også har holdt styr på tallene for Atos Medical, Biomet Scientific, Ferring, Ferrosan og Mediplast.

”Elna har været med, inden jeg startede Pila Pharma, så hun har indgående kendskab til Pila, og også til hvordan jeg arbejder. Desuden har hun rigtig meget erfaring fra arbejde med finansrapportering i børsnoterede selskaber – hvilket hverken jeg eller Lars har,” begrunder Dorte X. Gram nyansættelsen.

Pila Pharma, der er baseret i Malmø, står bag pillen XEN-D0501, og selskabet sigter med den på at behandle type 2-diabetes på en måde, som ingen lægemidler på markedet i dag gør.

Pillen hæmmer således en smertereceptor ved navn TRPV1, som menes at kunne spille en rolle i kroppens evne til at producere insulin. Midlet har vist gode resultater i et fase 2a-studie, som Pila Pharma er ved endeligt at afrapportere for snart at kunne offentliggøre.

Med pengene fra børsnoteringen senere på måneden skal de resultater bekræftes og uddybes i et markant større fase 2b-studie – konkret skal de 35 svenske mio. kr. gå til at klargøre alle regulatoriske dokumenter, lave aftaler med de klinikker, der skal køre studiet og i øvrigt få al logistik på plads omkring studiet, inden det rent faktisk kan gå i gang.

Driftschef skal stille diagnosen på Pilas kultur

Men også andre og mere eksistentielle og substantielle forhold skal tages vare på.

”Nu da vi i Pila-teamet har banet vejen for større kapitaltilførsel, har vi endelig plads til at begynde at se på organisationsopbygning, der internt jo skal bygges op nærmest fra grunden,” fortæller Dorte X. Gram med henvisning til, at selskabet i marts rejste 11 mio. kr.

”Vi har selvfølgelig en masse erfaring og historie, og selvfølgelig også en Pila-kultur allerede. Men indtil nu har alt jo været styret fra mit bord, og jeg har ikke været så fokuseret på kulturen – bare på at levere resultater,” uddyber hun.

Skalering af Pila Pharma kræver imidlertid, at Dorte X. Gram ikke kan eller skal være ind over alt – tingene skal kunne køre af sig selv, lyder det.

”Selvfølgelig i min og Pilas ånd,” slår Dorte X. Gram dog fast.

Som ny driftsdirektør har Lars Bukhave Rasmussens fået til opgave - som det første - at stille en ”diagnose” på Pilas organisationskultur for derefter at hjælpe med til at opbygge en større intern organisation.

Jeg har tidligere arbejdet rigtig meget med at fikse både teams og hele organisationer, samt bygge dem op fra bunden af. Det sidste er klart det sjoveste, og det er det, som vi har muligheden for i Pila Pharma nu.

Lars Bukhave Rasmussen, diftsdirektør i Pila Pharma

En opgave, han føler sig godt rustet til efter at have bestredet en lang række forskellige ledende positioner hos Leo Pharma, som han i august sidste år forlod efter 15 års ansættelse.

”Jeg har tidligere arbejdet rigtig meget med at fikse både teams og hele organisationer, samt bygge dem op fra bunden af. Det sidste er klart det sjoveste, og det er det, som vi har muligheden for i Pila Pharma nu”, siger Lars Bukhave Rasmussen til MedWatch.

”Ikke bare som kasser i et organisationsdiagram, men også kulturen og processerne, så det sikres fra starten af, at det bliver en virksomhed, som er engagerende at være en del af, med fokus på samarbejde, innovation og resultatskabelse,” uddyber han.

Dorte X. Gram har store forventninger til Lars Bukhave Rasmussens evner udi den nye rolle.

”Tiden er kommet til at forstå os selv, og hvordan vi arbejder. At få det beskrevet, så nye medarbejdere får lyst til at være med og hurtigt kan komme ind i forretningen efter ansættelse og arbejde i Pila-ånden,” siger Dorte X. Gram.

De-risking og styrkelse af investerings-casen

Hun kalder de nye vinde på ledelsesgangen for en ”de-risking og styrkelse af investerings-casen”, og har tidligere fortalt, at der med børsnoteringen selvsagt følger en helt anden synlighed, hvor Pila Pharma kommer til mere aktivt at fortælle om selskabets færd.

”Det kræver noget tid og fokus, men med de flere ressourcer, som en notering giver, har vi mulighed for at fordele opgaverne mere, så vi kan prioritere det,” sagde Dorte X. Gram i marts til MedWatch.

”Som børsnoteret selskab er der dog også den fordel, at man hele tiden skal forklare sin case for andre, hvilket gør, at man bliver nødt til hele tiden at være på sporet, og det er jo ikke så dumt,” uddybede hun.

Pila Pharma håber, at især de mere institutionelle investorer, med en længere investeringshorisont, vil fatte interesse for at købe aktier i det dansk-styrede diabetesselskab.

Et vist beløb bliver således reserveret til ”retail-investors” for at få et tilstrækkeligt antal og spredning, som Pila Pharma håber på, vil gavne handelen i aktien efter børsnoteringen.

Dansk-svensk diabetesselskab rejser millionbeløb før børsnotering og får biotekprofil i ejerkredsen

Dansk-svensk diabetesselskab går på børsen i 2021

Pila Pharma øger ambitionerne: Bygger en pipeline og tager diabetespille til fase 3

Leo-veteran bliver finansdirektør i dansk-svensk biotekselskab

Novo-forsker gjorde ph.d.-projekt til biotekselskab og forbereder nu fase 2-studie

Dansk-svensk selskab rejser penge til klinisk forsøg  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier