MedWatch

Dansk diabetesprojekt med fedmekirurgi i Sydafrika tager fart

Langt flere patienter får adgang til fedmebehandling i Sydafrika, hvor 80 pct. af de private forsikringsselskaber, ifølge det danske medicoselskab Aquilo Consulting, nu dækker operationerne gastrisk bypass og gastrisk sleeve.

Fedmekirurgi vinder frem i Sydafrika med en dansk tilgang | Foto: Joachim Adrian

Medicokonsulentselskabet Aquilo Consulting, der har hjemme i København, er kommet langt i udrulningen af et større sydafrikansk projekt, hvor type 2-diabetes hos patienter ramt af fedme bekæmpes med klassisk fedmekirurgi.

Aquilo Consulting har udviklet et akkrediteringssystem, hvor det danske selskab med egne folk uddanner sundhedspersonalet i Sydafrika til at gennemføre såkaldte fast track-operationer i kategorierne gastrisk bypass og gastrisk sleeve, der har stor effekt på eksempelvis type 2-diabetes.

Og systemet er nu så udviklet, at 80 pct. af de private forsikringsselskaber i Sydafrika ifølge det danske selskabs egne oplysninger nu dækker behandlingen, hvorfor langt flere patienter kan få adgang til behandlingen.

Samtidig har den bedre adgang til behandlingen - og muligheden for at gennemføre flere indgreb på hospitalerne - også medført lavere priser, som i sidste ende gør behandlingen billigere for både patienterne og forsikringsselskaberne.

Behandlingen er baseret på en dansk tilgang til organiseringen af de klassiske fedmeoperationer gastrisk bypass og gastrisk sleeve - kaldet fast track.

Det betyder, at langt flere patienter kan opereres, og at komplikationerne efter operationer gerne skulle reduceres kraftigt - i sammenligning med den normale standard i lande som Sydafrika - fordi effektiviteten i systemet forbedres markant.

Med på holdet er kirurger og professor Peter Funch-Jensen, der er en af de førende eksperter inden for fedmekirurgi i Danmark og internationalt anerkendt for sit arbejde på området.

Han har sammen med Aquilos stifter og direktør, Klaus Andersen, startet projektet, som gennem de officielle myndigheder i Sydafrika har fået godkendelse til at udstede akkrediteringerne.

Derefter - i 2018 - startede det danske selskab med sit eget hold af alt fra kirurger over anæstesiolog til diætist med at uddanne personalet på to privathospitaler, og siden har systemet bredt sig.

Indtil nu er 90 personer i det sydafrikanske sundhedssystem uddannet af det danske selskab.

Data fra sidste år viste, at godt 80 pct. af de behandlede patienter i Sydafrika, vinkede farvel til type 2-diabetes efter operationerne.

Derudover er der en række afledte effekter, idet risikoen for en lang række andre alvorlige sygdomme som eksempelvis kræft reduceres voldsomt efter fedmeoperationer.

Novo-direktør: Fedmemedicin og -kirurgi kan sagtens sameksistere

Professor: Fedmekirurgi er et alternativ for de få

Medicokonsulenter bekæmper diabetes i Sydafrika med operationer 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier