MedWatch

Medie: Danmark skal huse EU-lager for medicinsk udstyr

Danmark bliver ét af de lande, der skal opbygge lagre med medicinsk udstyr på vegne af EU. Regeringen skal stå for indkøbene, men regningen samles op i Bruxelles.

Værnemidler er blandt de produkter, som Danmarks nye styrelse for forsyningssikkerhed skal varetage for EU, skriver Altinget. Foto: Anders Brohus

Tirsdag bliver det offentliggjort, at Danmark skal huse ét af en række EU-lagre med værnemidler og andet medicinsk udstyr, som EU vil lægge i en håndfuld medlemslande.

Det erfarer Altinget.

Landene udvælges, så der er geografisk spredning, hvilket skal gøre det lettere at få sendt forsyninger ud, hvis der pludselig opstår akut mangel, sådan som det sås allerværst i Italien tidligere på året, da coronavirussen for alvor gjorde sin entrée i Europa.

Det er den nye Styrelse for Forsyningssikkerhed i Birkerød, der ifølge Altinget kommer til at stå for opbygningen af EU-lageret. Det er dem, der står for indkøbene, som dog er finansieret fra EU-kasserne.

Lagrene er en del af EU’s såkaldte civilbeskyttelsesmekanisme, som i marts blev udvidet til også at inkludere et såkaldt katastrofemedicinsk beredskab. De første to lagre er allerede stablet på benene, ét i Tyskland og ét i Rumænien.

Blandt de ting, som Kommissionen gerne ser i lagrene, er værnemidler, intensivmedicinsk udstyr som for eksempel respiratorer, vacciner og lægemidler samt laboratorieudstyr.

Selv om det er landene selv, der skal foretage indkøbene, er det EU-Kommissionen, der afgør, hvor indholdet fra lagrene skal sendes hen.
Danmark lagde billet ind på at lægge hus til EU-lageret tilbage i maj måned.

"Adgangen til værnemidler og medicin har meget høj prioritet for regeringen, og opbygningen af europæiske lagre er et vigtigt skridt til at øge forsyningssikkerheden og robustheden," skrev forsvarsminister Trine Bramsen (S) dengang i et folketingssvar.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Altinget)

Ny styrelse med fokus på forsyningssikkerhed på vej

Forbedret nordisk samarbejde i kampen mod corona

Køreplan for ny europæisk lægemiddelstrategi er på plads

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier