Formand bliver storinvestor i selskab, der vil forebygge Alzheimers med lysterapi

Det dansk-amerikanske selskab Optoceutics har hentet en stor investering fra bestyrelsesformand Rasmus Just, der nu får status af storinvestor i selskabet, som forsøger at forebygge Alzheimers sygdom med medicinsk lysterapi.
Rasmus Just, formand for Optoceutics, har yderligere øget sit sats på virksomheden, der vil opfinde en kur mod Alzheimers sygdom. | Foto: Rasmus Just / PR
Rasmus Just, formand for Optoceutics, har yderligere øget sit sats på virksomheden, der vil opfinde en kur mod Alzheimers sygdom. | Foto: Rasmus Just / PR

Erhvervsmand og life science-investor Rasmus Just lægger hånden på kogepladen i det dansk-amerikanske selskab Optoceutics, der også har Jobindex-stifteren og milliardæren Kaare Danielsen i ejerkredsen.

Med en substantiel investering hæver Rasmus Just, der også er grundlægger af Osteostrong i Danmark og direktør for global forretningsudvikling i allergikoncernen ALK, markant sit sats på selskabet, der vil udvikle en kur mod Alzheimers sygdom.

"Jeg øger min investering nu, fordi Optoceutics har opnået nogle vigtige milepæle, og interessen både fra investorer og big pharma er brændvarm," siger Rasmus Just til MedWatch.

Allerede inden Optoceutics blev stiftet i 2018, investerede Ramus Just "flere hundrede tusinde kr." i Optoceutics, som han siden november 2018 har været formand for. Præcist hvor mange penge, Rasmus Just nu har investeret i selskabet, vil han ikke oplyse - udover at den nye investering bringer ham op på otte pct. ejerskab af Optoceutics og dermed en to-cifret million-position.

Optoceutics har udviklet en særlig form for patenteret lysterapi, som selskabet håber, kan blive den første behandling i verden, der både kan forebygge og behandle den frygtede folkesygdom.

"Jeg vil sige, vi er rykket i modenhed fra at være en spændende ide, mange troede var umulig, til nu at være en lovende teknologi, der kan vise sig revolutionerende indenfor få år," siger Rasmus Just.

En modig vision og interessant investeringscase

Optoceutics teknologi er baseret på et specifikt blinkende stroboskoplys, der kan aktivere bestemte områder og celletyper i hjernen til at stimulere hjernens naturlige rensningsproces og derved reducere neuroinflammation og de toksiske proteinstrukturer, der er et af kendetegnene ved Alzheimers.

I over 15 år er ikke et eneste nyt middel til behandling af Alzheimers sygdom blevet godkendt.

Der findes andre firmaer og forskere, der arbejder med stroboskoplys som behandling, men der er flere ulemper ved at skulle bruge blinkende lys i behandling af mennesker.

Ifølge Rasmus Just er det smarte ved Optoceutics' opfindelse, at lyskilden er ingeniør-designet til at være maskeret, således at øjet ikke opfanger lyset – det er altså gjort "usynligt" og vil ikke stresse øjnene, mens det stadig stimulerer og aktiverer Alzheimer-relevante områder i hjernen.  

Lyskilden kan dermed potentielt anvendes både i forebyggelse og behandling af Alzheimer, uden at man egentlig opfatter, eller er begrænset af, behandlingen – f.eks. hvis lyskilden er placeret i et opholdsrum eller måske endda på et plejehjem.

"Tænk en impact, det kan have i verden, hvis vi pludselig har en non-invasiv og skalerbar teknologibaseret terapi, der potentielt kan anvendes både i forebyggelse og behandling af en af de største globale folkesygdomme med et kæmpe udækket medicinsk behov," siger Rasmus Just.

"Det er både en modig vision og en meget interessant investeringscase. Derfor var jeg første investor ombord, og derfor øger jeg mit engagement nu," siger uddyber han.

Tidsplan er skredet

Optoceutics er i samarbejde med Sjællands Universitetshospital, DTU, Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet i gang med de indledende test af lys-teknologien på mennesker, inden det egentlige første kliniske dokumentationsforsøg med 60 Alzheimerpatienter starter.

Oprindeligt var det meningen, at det skulle ske i slutningen af 2019, men den tidsplan er skredet.

"Vi forlængede de indledende test sidste år og kørte ekstra kvalitetssikring, conformance test og yderligere præliminære studier af vores teknologi på hjernen af raske frivillige forsøgspersoner," siger Rasmus Just.

"Det var godt givet ud, men rykkede vores planer om start af vores kliniske safety og feasibility-studie med mild til moderat Alzheimers patienter til midten af 2020," uddyber han.

Studiet, der er godkendt af både Lægemiddelstyrelsen og videnskabsetisk komité, er påbegyndt rekruttering af patienter og har til formål at vurdere både gennemførligheden af lysbehandlingen for patienten samt en fuldstændig sikkerhedsvurdering, som evaluerer og kategoriserer alle typer af utilsigtede hændelser efter sværhedsgrad i forhold til lysbehandlingen.

Herudover, vil en række teknologier blive bragt i spil til at vurdere effekten af lysbehandlingen på multiple parametre, både EEG-målinger af hjerneaktivitet, kognitive evner, digitale biomarkører og hjernescanninger.

”Vi forventer interim resultater i slutningen af 2020,” siger Rasmus Just.

17 mio. kr. på vej fra Kaare Danielsen

Bag Optoceutics, der blev stiftet i 2018, står et hold af amerikanske og danske grundlæggere med både lysteknisk, neurobiologisk og ingeniørmæssig ekspertise i bagagen.

Selskabets adm. direktør er den amerikanske neurobiolog Mai Nguyen fra Berkeley-universitetet i Californien, og som nævnt er Kaare Danielsen, der er blevet milliardær på at stifte jobportalen Jobindex, en del af ejerkredsen.

Det blev han, da han i juli sidste år investerede 3 mio. kr. i selskabet med tilsagn om yderligere 17 mio. kr., hvis Optoceutics består sit første kliniske studie.

"Kaare er meget tilfreds med udviklingen, vi har fået sikret vigtige milepæle, herunder CE-mærket vores Alzheimer lampe, arbejdet med yderligere patentering af vores teknologi og er i dialog om kommercielle samarbejder," siger Rasmus Just.

"Vi er også i senstadieforhandlinger med vores første amerikanske investor og et internationalt farmaselskab med Alzheimer ekspertise, og hvis de forhandlinger går igennem, vil det også aktivere Kaares resterende 17 mio. kr.,” uddyber han.

Skal rejse trecifret millionbeløb

To yderligere kliniske studier er planlagt mellem 2021 og 2024 for at få den medicinske lampe på markedet som behandling mod eller til forebyggelse af Alzheimer.

Dem forventer Optoceutics at påbegynde umiddelbart efter, at 2020-studiet er afsluttet. Men før det sker, skal en række ting falde i hak.

"Det er nogle vigtige indsigter, vi skal have på plads i at sikre optimalt design af de efterfølgende store studier. Og så skal vi selvklart have rejst pengene til de studier på bagkant af vores første kliniske studie," siger Rasmus Just.

Hans og det øvrige Optoceutics-teams dialoger med eksperter indenfor neurologi, FDA Neurological Devices Panel og Europæiske retningslinjer vil også influere det endelige studiedesign, lyder det.

"Vi planlægger det pt., som et multicenter studie i USA," siger Rasmus Just.

Den type forsøg koster gerne mindst et trecifret millionbeløb i kroner, og derfor er forhåbningen, at store investorer vil fatte interesse med positive data fra selskabet. 

"Vurderingen af Optoceutics værdi i USA på nuværende tidspunkt, selv inden vores kliniske data, er på et tocifret millionbeløb i dollars, og vi ser meget optimistisk på muligheden for at rejse et trecifret millionbeløb i kroner, hvis vores første kliniske studie falder positivt ud," siger Ramus Just.

Holder kortene tæt til kroppen

Optoceutics har til MedWatch tidligere fortalt, at selskabet opererer med flere udviklingsscenarier. Hvad fremtiden angår - herunder både et potentielt partnerskab med en farmapartner, en licensaftale til udvikling og kommercialisering, en børsnotering, samt et rent exit med en opkøbspartner.

Hvad kigger I på nu?

"Vi holder vores kort tæt til kroppen og mulighederne åbne. Lige nu er vores fokus på eksekvering og værditilvækst," siger Rasmus Just.

2020 kommer til at sætte scenen for, hvilke muligheder selskabet vælger at rykke på i 2021.

"Først der vil vi lægge os fast på den næste strategiperiode efter en samlet vurdering af vores forretning og potentiale," siger Rasmus Just.

Rigmand skyder op til 20 millioner kr. i nyt dansk-amerikansk Alzheimer-selskab 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også