MedWatch

Aktionærforeningen opfordrer Finanstilsynet til at undersøge Ambu

Oven på dramatiske kursfald, divergerende udmeldinger, store bonusprogrammer og pludselig nedjustering opfordrer Aktionærforeningen nu Finanstilsynet til at indlede en formel undersøgelse af medicoselskabet Ambu – hvis altså ikke tilsynet allerede er i gang. Ambu vil hverken be- eller afkræfte, om det sidste er tilfældet.

Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening, vil have Finanstilsynet til at indlede en undersøgelse af medicoselskabet Ambu efter dramatiske kursfald. | Foto: Morten Nygaard Jørgensen

Den seneste halvanden måned har været turbulent for medicoselskabet Ambu med fyringen af topchef Lars Marcher, kontrameldinger om strategi og nedjustering af forventningerne. 

Hos de private investorer har forløbet og det resulterende brandudsalg af aktier skabt stor frustration, bekræfter Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening. 

Han opfordrer derfor nu Finanstilsynet til at indlede en formel undersøgelse af forløbet, der strækker sig helt tilbage til sommeren 2018, hvor bestyrelsesformand Jens Bager afhændede 60 pct. af sine aktier og siden har kunne se aktiekursen falde mere end 60 pct.

"Det har været et usædvanligt dramatisk kursfald på kun 10 måneder, som har betydet store tab til de private investorer, og samtidig ved vi, at dele af ledelsen har solgt ud af deres egne aktier undervejs med store gevinster til følge," siger han til MedWatch.

Men har Ambu ligefrem handlet i strid med børsreglerne? Det bør undersøges, mener Aktionærforeningen. 

"Med den seneste pludselige nedjustering, så mener vi, at alle involverede parter er bedst tjent med at afdække forløbet, så det sikrer, at alt er gået rigtigt til. For som det foreligger nu, ser det både kritisabelt og uheldigt ud," lyder det fra Mikael Bak. 

Ifølge jurist og rådgiver i revisionsjura Jakob Dedenroth Bernhoft gør kursudviklingen sammenholdt med den ifølge ham misinformation, der er tilflydt fra Ambu til aktionærerne, det til en oplagt sag for Finanstilsynet. 

"Jeg vil mene, at tilsynet allerede er i gang. Det burde det være," siger han til MedWatch. 

Kontramelding vækker kritik 

Det er især selskabets ageren i forbindelse med den bratte fyring af Lars Marcher og tiden derefter, der ifølge Aktionærforeningen bør kigges efter i sømmene. 

Efter fyringen af Lars Marcher forsikrede Jens Bager, at "planen for de næste seks kvartaler er uændret," og at "det er meget vigtigt for os at sige, at intet ved vores finansielle forventninger eller 2020-plan ændrer sig." 

Den udmelding holdt dog kun i 36 dage, hvorefter selskabet justerede strategi og reducerede forventninger. 

"Vi synes, at det er yderst uheldigt, at man melder så bastant ud for senere at vende om på en tallerken," siger Mikael Bak. 

"Der sidder rigtig mange af vores medlemmer, som har tabt betydelige beløb og investeret i tillid til de meldinger, som ledelsen løbende har udsendt," uddyber han og vurderer ligesom Jakob Dedenroth Bernhoft, at Finanstilsynet allerede har søgelyset rettet mod Ambu. 

"Vi er af den opfattelse, at tilsynet allerede er underrettet om sagen med den store omtale, der har været," siger Mikael Bak. 

Ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft bør netop udmeldingerne omkring selskabets strategi og forventninger give Finanstilsynet anledning til at undersøge, om informationerne til markedet har været korrekte. 

"Det er helt afgørende for et børsnoteret selskab, at alle investorer har de samme og korrekte oplysninger at handle ud fra. Det kunne se ud som om, det ikke har været tilfældet her, og derfor tænker jeg, at Finanstilsynet har en god sag," siger Jakob Dedenroth Bernhoft. 

Højer øje med kursudsving og insiderhandel 

Hos Finanstilsynet er man underlagt tavshedspligt og vil derfor ikke udtale sig om konkrete sager. 

Derfor vil kontorchef Anne Bruun ikke oplyse, om hun og kollegerne lige nu gransker Ambu. 

"Men det er jo mit arbejde at følge med i, hvad der sker på børsmarkedet, og ligesom du kan, så kan jeg og mine kolleger også læse med i, hvad der bliver skrevet i pressen," siger Anne Bruun til MedWatch. 

"Som Finanstilsyn skal vi følge med i markederne, herunder kigge efter om de børsnoterede virksomheder overholder reglerne. Og alle børsnoterede virksomheder ved, at hvis de oplever store udsving i kursen, så er der en vis sandsynlighed for, at de får en henvendelse fra Finanstilsynet. Det gælder for Ambu som for alle andre," uddyber hun. 

Anne Bruun fortæller, at det - generelt betragtet - f.eks. kan være store kursudsving eller sager om intern viden og insiderhandler op til kursudsving, der får tilsynet til at interessere sig for en virksomhed. 

"Hvis nogen i selskabets ledelse eller andre ansatte i et selskab har været heldige med aktiesalg lige op til nedjustering, der fører til kursfald, kan det også være en årsag for os til at undersøge nærmere, hvad der kan ligge i det," siger Anne Bruun. 

Ambu har oplevet store kursfald, nøglepersoner i selskabet har solgt ud af deres aktier med store gevinster til følge, og bestyrelsen i selskabet kritiseres for divergerende meldinger om centrale dele af selskabets strategi. Undersøger Finanstilsynet på den baggrund Ambu netop nu? 

"Igen, jeg har tavshedspligt, og Finanstilsynet udtaler sig ikke om konkrete sager." 

Ambu: "Helt naturligt og udramatisk" 

Hos Ambu selv vil man hverken be- eller afkræfte, om Finanstilsynet har henvendt sig til selskabet med henblik på en undersøgelse af dets aktiviteter. 

Men Michael Højgaard, der er finansdirektør i Ambu, betoner i et mailsvar til MedWatch, at "det er helt naturligt og ganske udramatisk, at børsnoterede selskaber fra tid til anden får henvendelser fra Finanstilsynet, som spørger ind til konkrete begivenheder." 

"Det er netop Finanstilsynets opgave at føre tilsyn," skriver Michael Højgaard. 

Han og Ambu vil ikke svare på opfølgende spørgsmål, men skriver, at Ambu har og altid har haft et "glimrende samarbejde med Finanstilsynet."

"Ambu kommenterer ikke eventuelle forespørgsler fra tilsynet, medmindre Ambu er forpligtet til at oplyse herom. I så tilfælde skal oplysningerne naturligvis tilgå markedet, så snart Ambu har kendskab til dem," skriver Michael Højgaard. 

Finanstilsynet kan reagere med påbud, påtaler eller politianmeldelser, der igen kan føre til bøder og fængselsstraffe. 

For tiden pågår flere søgsmål og trusler om søgsmål mod selskaber, hvis investorer føler sig vildledt af firmaernes udmeldinger.

Det gælder blandt andre Novo Nordisk, Danske Bank og OW Bunker – i sidstnævnte sag er der anlagt erstatningssager for i alt knap 4 mia. kr. og i tilfældet Danske Bank for om op mod 1 mia. euro eller 7,5 mia. kr. Advokater varmer lige nu op til søgsmål mod Novo i Danmark i tillæg til dem, der allerede kører i USA.

Vil der også i tilfældet Ambu være grundlag for erstatningsansvar fra investorers side af for tab på aktier? 

"Som jeg ser det, ja," siger Jakob Dedenroth Bernhoft. 

Analytiker forudså Ambus fald: "Jeg stolede simpelthen ikke på den information, jeg modtog fra selskabet"

Ambu tabte 3,2 mia. kr. i markedsværdi efter nedjustering

Ny Ambu-direktør nedjusterer og sløjfer koloskop i opdatering af strategien 

Lars Marcher står til gevinst på 512 mio kr fra aktieoptioner i Ambu

Pensionskasser stemte imod Ambus lønpolitik - men den blev godkendt

Ambu-aktien falder 18 pct. efter Lars Marchers afgang

Ambu-formand i flyverskjul efter brandudsalg: "Jeg udtaler mig principielt ikke om min privatøkonomi"

Investorer skød med skarpt på Ambu-møde: "If it isn't broken, don't fix it" 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier