MedWatch

Sydbank: Ambus samarbejde med Cook giver rigtigt god mening

Et samarbejde mellem Ambu og Cook Medical kan betyde, at det danske selskabs engangs-duodenoskop vinder hurtigere udbredelse på det amerikanske marked, vurderer Søren Løntoft Hansen, analytiker hos Sydbank.

Foto: Sydbank/PR

Ambus nye aftale med amerikanske Cook Medical om distribution af Ambus engangs-duodenoskop i USA er en overraskelse, men virker som en rigtigt god ide.

Det vurderer Sydbank.

Skopet er ved at blive udviklet af Ambu som et alternativ til genanvendelige duodenoskoper, der bruges til kikkertundersøgelser via spiserøret af eksempelvis galdeblære og bugspytkirtel.

"Der er 2 mio. procedurer årligt på verdensplan, og 700.000 af dem er i USA. De er fordelt på en lang række hospitaler, så en selvstændig lancering ville have krævet, at Ambu havde investeret i salgsstyrken, hvis man skulle hurtigt ind på markedet. I stedet vælger man så at indgå et partnerskab med en aktør, der allerede er på de her hospitaler. Det giver rigtigt god mening," siger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Han peger på, at Cook Medical i forvejen sælger tilbehør til duodenoskoper. Dermed er aftalen også god for Cook, da selskabet får styrket sin produktpalet.

Både Ambu og Cook vil dermed potentielt stå bedre i konkurrencen med amerikanske Boston Scientific, som også er på vej med et engangsduodenoskop.

"Cook er i forvejen på hospitalerne og er god, når det kommer til tilbehør til skopet. Det er Boston Scientific også. Boston har en fuld palet af tilbehør til endoskoper, og hvis Ambu og Cook ikke skal gå bagud af dansen, så giver det god mening at gå sammen, så man kan levere det samme som Boston Scientific kan forudsat, at det kommer på markedet med sit engangsduodenoskop," vurderer Søren Løntoft Hansen.

Selv arbejder Ambu på at få godkendt sit skop af den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA og venter at kunne kan lancere inden udgangen af september 2020.

Partnerskab kan udvides

Finansielt vil aftalen med Cook ifølge Søren Løntoft Hansen betyde, at salget af skopet formentlig vil stige hurtigere, end hvis Ambu skulle stå for salget. Til gengæld vil den gennemsnitlige salgspris falde, da Cook tager sig betalt for arbejdet.

"Ambu skal så ikke investere så meget i salgsstyrken, så de regner med, at effekten på deres EBIT-margin er neutral," siger Sydbank-analytikeren.

Fremadrettet er der god mulighed for, at samarbejdet udvides.

"Mit indtryk er, at distribution af tilbehør og skop ikke hænger nær så godt sammen inden for andre endoskopiområder, som det gør inden for duodenoskoper. Men hvis nu Cook gør det rigtigt godt, tror jeg godt, at samarbejdet kan udvides. Det er jo også nærliggende at udbrede samarbejdet geografisk. Den her aftale gælder jo kun i USA," siger Sydbank-analytikeren.

Ambus nye partneraftale kommer, bare få dage efter at Juan-Jose Gonzalez har sat sig i direktørstolen hos Ambu i stedet for Lars Marcher, der fik en overraskende fyreseddel for halvanden uge siden.

Aktien i Ambu er efterfølgende faldet tungt og lukkede torsdag i 124,60 kr. - et fald på 29 pct. siden fyringen.

"Den sure stemning kan sagtens fortsætte, men selve meddelelsen bør være positiv for Ambu," vurderer Søren Løntoft Hansen.

Ambu giver amerikansk partner håndslag om distribution af væksthåb 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier