MedWatch

Medicochef satsede huset og sin datters opsparing – nu ruller millionerne ind

René Engskov lagde for seks år siden alt på et bræt for at købe og redde det kriseramte medicofirma Sahva. Nu leverer selskabet sit femte tocifrede millionoverskud i streg.

René Engskov, adm. direktør og ejer af Sahva. | Foto: /Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Ingen kan beskylde René Engskov for at gå halvhjertet til sit arbejde som adm. direktør i medicoselskabet Sahva, der producerer benproteser, bandager og skoindlæg.

I 2013 satsede René Engskov alt, hvad han ejede, på at købe det dengang styrtblødende firma, da den tidligere ejer, Tryghedsgruppen, ville af med virksomheden.

"Jeg havde et hus, en grund, min datters børneopsparing og min egen pension. Alt blev hævet og lagt på pladen," siger René Engskov til MedWatch.

"Mentalt havde jeg det sådan, at jeg troede 100 pct. på projektet, men jeg vidste også, at hvis det ikke lykkedes, så var det Mændenes Hjem i København," siger han.

Seks år senere står det klart, at René Engskov høje spil betalte sig.

Sahva har netop aflagt et årsregnskab for 2018, som viste et overskud på 14,7 mio. kr. Det er femte år i træk, at Sahva leverer et tocifret millionoverskud.

"Det er en hel anden virksomhed i dag. Det er som nat og dag," siger René Engskov.

Voldsom turnaround

René Engskov blev adm. direktør i Sahva i 2009, da Tryghedsgruppen købte selskabet fri af Sahva Fonden. Samme år havde Sahva et underskud på 37,5 mio. kr.

"Selskabet var blevet for søvnigt og havde måske også svigtet ledelsesmæssigt i forhold til at interessere sig for forretningen og for, hvordan medarbejderne og kunderne trivedes," siger René Engskov.

Som en skoindlæggenes Kåre Schultz iværksatte René Engskov en omfattende og ambitiøs genopretningsplan, som blandt andet indebar, at hver tredje medarbejder blev fyret.

"Vi gik fra 330 til 230 medarbejdere på fire år. Det var en voldsom turnaround. Det var et spørgsmål om overlevelse," siger René Engskov.

Samtidig fortsatte Sahva med at tabe penge, og Tryghedsgruppen besluttede at skille sig af med firmaet. På det tidspunkt var René Engskov teknisk insolvent på grund af en ejerandel på 5 pct. i Sahva, som han skulle erhverve sig, da han blev topchef.

"De brugte rigtig mange ressourcer på at identificere potentielle købere af Sahva. Den proces endte ikke succesfuldt. Så jeg havde en dialog i midten af 2012 om muligheden for at købe Sahva, hvis jeg kunne skaffe kapitalen," siger René Engskov.

"Det var i en periode, hvor jeg havde mange søvnløse nætter, og jeg valgte så at sætte alt på et bræt. Nu måtte det briste eller bære," siger han.

Det krævede to forsøg med et halvt års mellemrum, før René Engskov overtalte et pengeinstitut til at støtte hans opkøb af Sahva. I maj 2013 opkøbte René Engskov virksomheden med sit hus, barns opsparing og sit liv, som han kendte det, på højkant.

"Min bror frarådede mig på alle måder at gå den vej. Han er lidt mere seler og livrem end jeg. Min datter var ikke myndig, så det kunne jeg selv beslutte. Min kæreste bakkede mig selvfølgelig op i det, jeg valgte at gøre, men hun sagde også, at vi aldrig skulle have fællesøkonomi," fortæller René Engskov.

"Det lyder grotesk at sige i dag, men det var en fin afklaring for mig selv. Jeg troede 100 pct. at jeg havde fat i den lange ende, og at jeg kunne løfte opgaven, men hvis ikke det gik, så skulle jeg også kunne se ind i det værst tænkelige scenarie. Det var jeg helt afklaret med," siger han.

Forventer mere vækst

I alle år siden René Engskov købte virksomheden i 2013, har Sahva leveret et millionoverskud. Samtidig er virksomhedens omsætning vokset hvert år til 294 mio. kr. sidste år, og selskabet har også gjort comeback på medarbejderfronten, hvor 290 mennesker nu er ansat.

René Engskov føler sig sikker på, at væksten vil fortsætte i de kommende år.

"Jeg tror ikke, vi vokser voldsomt hverken på toplinjen eller medarbejderne år for år, men det er mere et langt sejt træk. Fuldstændig i stil med vores vækst de sidste fem år. Vi lægger mere omsætning til år for år," siger han.

Jeg troede 100 pct. på projektet, men jeg vidste også, at hvis det ikke lykkedes, så var det Mændenes Hjem.

René Engskov, adm. direktør og ejer i Sahva

"Vi foretrækker at gå på markedet med produkter, hvor vi har ro i maven omkring dem – hvor de er testet og afprøvet – og så leve med, at vi ikke får en fjedereffekt i vores omsætning. Vi skal kunne følge med og have behandlere på plads alle steder for at kunne servicere vores kunder, uden at der kommer for lange ventetider," siger René Engskov.

Han siger, at der er en simpel forklaring på væksten i det seneste år:

"Vi har vundet markedsandele. Vi er i et relativt stabilt marked uden den store, fundamentale vækst. Så vores opfattelse er, at den samlede pakke af produkter og services, vi har, har været tilstrækkelig attraktiv til, at flere kunder har foretrukket os," siger René Engskov.

Sahva har nu 40 klinikker i Danmark, hvorfra selskabet producerer sine skræddersyede skoindlæg, proteser og andre hjælpemidler.

Undgår at gentage fejl

I dag siger René Engskov, at han tit tænker på at undgå de fejl, som førte til, at Sahva var i dårlig forfatning, da han selv blev adm. direktør i selskabet.

Derfor forsøger han konstant at genopfinde firmaet og udfordre selskabets egne forretningsmodeller.

"Det handler om at bevare den der sult eller drive, hvor man tør disrupte tingene. Selvom det er ganske få år siden, at vi kom godt ud af en krise, så skal enhver virksomhed hele tiden holde sig skarp, så vi ikke falder i en magelighedsfælde, hvor vi tænker, at nu går det jo ganske fint. Det handler om at turde disrupte de forretningsmodeller, vi bruger hele tiden," siger René Engskov.

"I 2018 har vi lavet to disruptionforløb med udvalgte medarbejdere for at lære dem at tænke nyt og udfordre givne forretningsmodeller. Vi har også indført interne processer for, hvordan ideer fra alle kanter af organisationen kan komme til toppen meget, meget hurtigt. Så vi sikrer os, at vi ikke sumper hen i magelighed," siger han.

Min kæreste bakkede mig selvfølgelig op i det, jeg valgte at gøre, men hun sagde også, at vi aldrig skulle have fællesøkonomi.

René Engskov, adm. direktør og ejer i Sahva

Nytænkning er også årsagen til, at Sahvas overskud er dalet de seneste to år, selvom omsætningen er steget.

"Det skyldes i høj grad, at vi har investeret i fremtiden. Særligt i nye medarbejdere, som både er vores klassiske behandlere, men også ingeniører og CAT-modellører, som har et andet syn på vores branche og kan hjælpe med at digitalisere vores forretning yderligere," siger René Engskov.

Sahvas nye CAT-modellører benytter røntgenscannere, også kaldet CAT-scannere eller CT-scannere, til at tage aftryk af underbensamputerede patienter, som derefter kan bruges til at 3D-printe en skræddersyet protese til patienterne.

"Det har vi brugt meget tid og mange ressourcer på i 2018, og det ser vi allerede effekten af i 2019," siger René Engskov.

René Engskov har også planer om at ansætte flere medarbejdere, men det bliver i et stille tempo, for det kræver ofte, at firmaet selv uddanner dem, fortæller han.

"Det er en ret snæver niche, vi arbejder i, hvor medarbejder ikke bare hænger på træerne. Vi skal træne dem selv. Derfor må væksten komme sådan år for år," siger han.

Alt i alt er både René Engskov og hans investorer i dag stærkt tilfredse med Sahvas udvikling. Og de søvnløse nætter?

"Dem er der mange færre af. Jeg sover godt om natten," siger René Engskov.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier