MedWatch

Sydbank-analytiker holder øje med salget af endoskoper i torsdagens Ambu-regnskab

De seneste to år har Ambus tre første kvartaler alle budt på opjusteringer, men Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen forventer ikke, at historien vil gentage sig, når Ambu torsdag morgen aflægger kvartalsregnskab.

Foto: Ambu/PR

Medicoselskabet Ambu har de seneste år haft blikket rettet mod udviklingen og salget af endoskoper til engangsbrug, som i 2020 skal udgøre halvdelen af det danske selskabs samlede forretning.

Engangsendoskoper er derfor også blevet udråbt som de kommende års store vækstskaber hos selskabet, og derfor vil både investorer og analytikere også holde særligt øje med, hvor mange enheder det er lykkedes Ambu at sælge i første kvartal af det forskudte regnskabsår 2018/19.

Sådan lyder det fra Søren Løntoft Hansen, der er aktieanalytiker hos Sydbank, forud for regnskabet, der offentliggøres torsdag morgen.

"Endoskopsalget er retningsgivende for Ambus forventninger, og om selskabet kommer til at opjustere helårsprognosen i løbet af året. Jeg forventer ikke en opjustering i forbindelse med regnskabet for første kvartal, men jeg vil bestemt ikke udelukke, at det kan ske på et tidspunkt på grund af et bedre endoskopsalg," siger han til Ritzau Finans.

De seneste to år har Ambus tre første kvartaler alle budt på opjusteringer af enten den organiske vækst, indtjening målt på EBIT-marginen eller de frie pengestrømme. I 2015/16 gjaldt det for to ud af de fire kvartaler. I oktober sidste år løftede det danske medicoselskab også de langsigtede finansielle målsætninger i en opdateret 2020-strategi.

Opjustering kan komme senere

Nogle investorer kan derfor også have vænnet sig til, at forventningerne får et ekstra nøk op et par gange om året, og selv om Sydbanks analytiker ikke forventer, at det kommer til att ske i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for første kvartal, så kan en opjustering af forventningerne muligvis komme på tale senere på året.

"Der sidder formentlig nogle investorer, som, set i lyset af de seneste kvartalsregnskaber, forventer en opjustering. Der er nok en grad af forventning om, at Ambu vil være i stand til at overgå forventningerne på et tidspunkt. Det hænger også sammen med værdiansættelsen af Ambu-aktien, som indregner nogle meget positive vækstscenarier fremadrettet," siger Søren Løntoft Hansen.

Han vurderer dog, at Ambu også har de næste år til at vise, at væksten i endoskopforretningen lever op til investorernes forventninger. De kommende år byder nemlig også på lanceringen af flere nye produkter, der også gør Ambu i stand til at tilbyde engangsvarianter af endoskoper til flere forskellige procedurer i sundhedsvæsnet.

Fokus på nye og kommende lanceringer

Ambu lancerede sidste år den fjerde generation af produktet Ascope, som bruges af narkoselæger til at orientere sig i patientens luftveje, og i løbet af det indeværende regnskabsår forventer selskabet også at lancere tre nye produkter i øre-næse-halskategorien. Ét af dem blev lanceret tidligere i januar.

I december satte selskabet også gang i en lancering i en relativt begrænset skala af et engangskoloskop, der skal bruges til mave- og tarmundersøgelser, men det produkt ventes først at blive lanceret bredt i USA i regnskabsåret 2019/20. Nyt om lægernes modtagelse af engangskoloskopet vil derfor også blive gransket i forbindelse med regnskabet, selv om salget af produktet endnu ikke vil vise sig i regnskabstallene.

I slutningen af sidste år var Ambu også genstand for stor opmærksomhed, da de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, advarede om højere smittefare end ventet ved brugen af genanvendelige duodenoskoper, som bruges til at diagnosticere og behandle problemer i leveren, bugspytkirtlen og galdeblæren.

Det danske selskab har endnu ikke sådan et produkt på hylderne, men Ambu har selv annonceret, at det vil have et produkt af den type klar inden september i 2020. Flere analytikere har dog siden spekuleret i, hvorvidt selskabet vil fremrykke en lancering af produktet.

"Der er virkelig fokus på smittefare i forbindelse med den type endoskoper, og det marked kan sandsynligvis konvertere til engangsskoper fra flergangsskoper meget hurtigt," siger Søren Løntoft Hansen, der dog ikke regner med at få nyt fra den front i forbindelse med regnskabet for første kvartal.

Ambu venter for hele 2018/19 en organisk vækst i niveauet 15-16 pct. opgjort i lokal valuta, en EBIT-margin før særlige poster i niveauet 22-24 pct. og frie pengestrømme i niveauet 400-475 mio. kr.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier