MedWatch

J&J betaler 800 mio kr for at lukke retssag om hofteproteser

Johnson & Johnson har indgået forlig med 46 amerikanske delstater i en sag om tusindevis af hofteproteser, som selskabet tilbagekaldte i 2010.

Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Mel Evans

Den amerikanske life science-gigant Johnson & Johnson har betalt 800 mio. kr. (120 mio. dollar) for at lukke en ubehagelig retssag om datterselskabet Depuy Orthopaedics' hofteproteser.

Således har Johnson & Johnson indgået forlig med 46 amerikanske delstater, som anklagede selskabet for misvisende markedsføring af proteserne over for patienter og læger.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hofteproteserne er af den type, der kaldes "metal-metal-hofteproteser," hvor både det kunstige lårbenshoved og den kunstige hofteskål er af lavet af metallegeringer, der gnider direkte mod hinanden.

Tanken med den type hofteproteser er, at de skal være mere langtidsholdbare end hofteproteser af andre materialer. Men i 2010 tilbagekaldte Johnson & Johnson 93.000 af sine metal-metal-hofteproteser af typen ASR, fordi 12 pct. af dem gik i stykker allerede inden for fem år.

Normalt skal hofteproteser skiftes efter et sted mellem 10 og 20 år.

Ifølge de 46 amerikanske delstaters søgsmål havde Johnson & Johnson hævdet i sin markedsføring af hofteproteserne ASR og Pinnacle, at de kunne holde længere, end det var tilfældet.

Siden 2010 har selskabet stået over for tusindevis af søgsmål fra patienter, der har fået indopereret ASR og Pinnacle. Allerede i 2010 estimerede Johnson & Johnson, at sagerne om ASR alene ville koste selskabet 16,2 mia. kr.

Derudover har metal-metal-proteserne også været under luppen hos verdens sundhedsmyndigheder, fordi der har været mistanke om, at metalpartikler fra proteserne ender i patienternes blodomløb og fører til utilsigtede bivirkninger.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, skriver eksempelvis på sin hjemmeside, at der er mistanke om, at metal-metal-proteserne fører til udslet, nyreproblemer, neurologiske problemer og sygdom i hjertet.

Mere fra MedWatch

Nye insulintilskud bekymrer Diabetesforeningen

Diabetesforeningen er utilfredse med Medicintilskudsnævnets indstilling til en revurdering af tilskud for diabetesmidler, som patientforeningen anser som en spareøvelse uden hensyntagen til patienterne.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier