MedWatch

Ansat bortvist efter at have ført medicofirma og sygehus bag lyset

Slagelse Sygehus og medicoselskabet Timedico føler sig taget ved næsen af en person, som har sikret sig ansættelse på sygehuset uden at have papirerne i orden og efterfølgende har udarbejdet en rapport, der har spredt markant usikkerhed blandt medicoselskabets kunder. Han er nu bortvist fra sygehuset.

Foto: /ritzau/Sara Galbiati

I slutningen af 2018 begyndte en rapport om sikkerheden ved et særligt rørpostsystem, der anvendes på mange danske hospitaler til at transportere blodprøver, at cirkulere på danske sygehuse.

Bag rapporten stod tilsyneladende Danske Regioner og det mindre jyske medicoselskab Timedico, der har udviklet systemet.

Det var bare et problem. Hverken Danske Regioner eller Timedico har haft noget med rapporten at gøre.

Rapporten er udarbejdet af Christian Pedersen, som indtil for nylig arbejdede på Klinisk Biokemisk afdeling på Slagelse Sygehus. Han er nu blevet bortvist fra sygehuset, der ligesom Timedico tager stærkt afstand fra både personen og hans arbejde med rapporten.

"Afdelingsledelsen har ikke kendskab til rapporten og tager på det kraftigste afstand fra rapportens validitet og indhold," lyder det i et officielt dementi fra Slagelse Sygehus, som MedWatch er i besiddelse af.

Hverken Slagelse Sygehus eller Region Sjælland ønsker at kommentere sagen, men sagens hovedperson, 34-årige Christian Pedersen, bekræfter, at han ikke længere er ansat på Slagelse Sygehus.

"Jeg er da super ked af, at det er endt, som det er. Det har aldrig været min hensigt," siger han til MedWatch.

Livsvigtig validering

Timedico er en mindre virksomhed med base i Bording i Midtjylland, som har opfundet og nu sælger produktet Tempus600, der er et system til at transportere blodprøver fra hospitalsafdelinger til laboratorier til analyse.

Jeg er da super ked af, at det er endt, som det er. Det har aldrig været min hensigt.

Christian Pedersen, tidligere ansat ved Slagelse Sygehus

Systemet er patenteret i 36 lande og bruges på en lang række danske hospitaler.

Rapporten er som sådan ikke kritisk over for Timedico eller Tempus600, men den har alligevel skabt stor usikkerhed blandt selskabets kunder og leverandører i både ind- og udland.

Det skyldes primært, at Christian Pedersen i rapporten påpeger vigtigheden af at kigge på den såkaldte G-påvirkning, der er et mål for den acceleration en person eller genstand udsættes for, når man vurderer, om blodprøvekvaliteten påvirkes af rørpostsystemerne.

Ifølge Daniel Blak, der er adm. direktør i Timedico, kan blodprøver i ældre rørpostsystemer blive påvirket allerede ved en kraft på en halv G, og Timedico og Tempus600s berettigelse er således, at blodprøver her kan sendes ved en væsentlig højere acceleration, uden at blodprøverne påvirkes.

Timedico har ifølge direktøren "brugt rigtig, rigtig mange kræfter på at få det her valideret på adskillige sygehuse rundt omkring i verden, ikke kun i Danmark," men det er blevet bragt i fare, efter rapporten er nået frem til selskabets kunder.

"Vi får pludselig at vide fra vores tekniske afdeling, at der er nogle hospitaler, vi har arbejdet med i mange år, som vil begynde at ændre den måde, de validerer vores system på. Og det viser sig, at Christian har snakket med de her tekniske afdelinger og gjort dem nervøse. Han har simpelthen fortalt, at vi har problemer med vores blodprøver, fordi de trækker for mange G. Du kan jo lige pludselig skabe en masse usikkerhed, hvis du ringer rundt og er klog nok til at stille de rigtige spørgsmål," siger han og tilføjer:

"Det helt store problem her er, at der lige pludselig florerer en rapport med vores navn på, som modsiger det, vi har gået og fortalt de sidste 5-6 år. Det er jo ikke skidegodt. De skal have kæmpetillid til os, når de køber vores produkter, fordi vi er en lille virksomhed."

Han lægger ikke skjul på, at tilliden til systemet er afgørende for selskabet.

"Vi lever af det her. Vi lever kun af at transportere blodprøver, og den absolut vigtigste ting for os er kvaliteten. Hvis det viser sig, at vi laver nogen form for ændringer på blodprøvens kvalitet, så har vi et problem. Det kan ikke beskrives, hvor vigtig den her validering er for vores virksomhed," siger Daniel Blak.

Det kan ikke beskrives, hvor vigtig den her validering er for vores virksomhed.

Daniel Blak, adm. direktør for Timedico

Timedico har efterfølgende sendt et dementi til samtlige samarbejdspartnere i et forsøg på at genoprette tilliden.

Uenighed om detaljerne

At Timedico har følt sig nødsaget til at kontakte sine samarbejdspartnere skyldes, at det i rapporten fremføres, at medicoselskabet sammen med Danske Regioner står bag rapporten.

Men ifølge Daniel Blak var Timedico altså ikke bekendt med arbejdet, før man pludselig selv stod med rapporten i hånden.

Den udlægning af sagen er Christian Pedersen ikke enig i.

"Nu er jeg ikke ansat ved regionerne længere, ellers kunne jeg dokumentere, at de selv har bedt om at få rapporten, og de har også sort på hvidt bedt om at være medforfatter på det. Vi var endda inde og printe en ekstra version, så deres navn kunne stå på den, så den ikke kunne blive misbrugt i anden hensigt."

Det kalder Daniel Blak dog for en "lodret løgn".

Fra Slagelse Sygehus og Region Sjælland vil man ikke udtale sig, og Region Sjælland har afvist en anmodning fra MedWatch om aktindsigt med henvisning til, at der er tale om en personsag.

Christian Pedersen bekræfter, at han selv har taget initiativ til rapporten, men han understreger, at han ikke har haft nogen ond vilje, men blot har fulgt sin entreprenante natur.

Bortvist efter rod i papirerne

Region Sjællands beslutning om at bortvise Christian Pedersen fra sit arbejde som kemiker ved Klinisk Biokemisk afdeling på Slagelse Sygehus har dog ikke umiddelbart noget med valideringsrapporten at gøre, og regionen oplyser, at en del af Christian Pedersens arbejdsopgaver på sygehuset var at udarbejde et udkast til en valideringsprotokol.

Beslutningen er i stedet truffet, fordi han ikke har kunnet levere visse dokumenter, der understøtter oplysninger på det CV, der skaffede ham jobbet.

”Jeg ønsker sådan set ikke at redegøre for det, for jeg har været nødt til at skifte navn qua nogle ting, der er sket i mit liv. Det har også gjort, at jeg har haft et ophold i udlandet og er kommet tilbage og har fået et andet CPR-nummer. Det kunne de ikke finde noget på, og så gik det fuldstændig galt. Og så trækker jeg mig i stedet for at køre ud i nogle lange, alvorlige sager. Det er helt ærlig fra hjertet,” siger Christian Pedersen, der ikke længere bruger sit fulde navn Christian Thalund Heldgaard Pedersen.

Ifølge det centrale personregister er der nogle få tilfælde, hvor borgere i Danmark kan få tildelt et nyt personnummer, nemlig ved kønsskifte, ved direkte fejl i personnummeret, eller hvis personnummeret indgår i misbrug af personens identitet.

CPR-kontorets juridiske afdeling bekræfter, at det er de eneste lovfæstede ordninger for tildeling af et nyt CPR-nummer, og tilføjer, at ordningen om identitetsmisbrug er "en ret snæver ordning".

Reglerne foreskriver her, at der skal være et aktuel misbrug af et vist omfang, og at det skal hjælpe noget at tildele personen et nyt CPR-nummer.

Muligt efterspil

Ifølge MedWatchs oplysninger har man fra Region Sjællands side overvejet, hvorvidt man skulle politianmelde Christian Pedersen, men det vil regionen hverken be- eller afkræfte over for MedWatch.

Timedico-direktør Daniel Blak vil ikke udelukke, at hele miseren om valideringsrapporten kan få et retsligt efterspil på grund af de ekstra ressourcer, selskabet har skullet bruge på at oprette tilliden sine kunder, samt en mulig tabt fortjeneste.

"Det kunne der måske godt. Det vil jeg ikke udelukke. Men lige nu handler det for os om at få inddæmmet katastrofen," siger han.

Bortvist sygehusansat er serieiværksætter med et blakket ry 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier