MedWatch

Ambus kursudsving skaber ærgrelse blandt flere aktionærer

Mens der er udpræget tilfredshed med Ambus omsætning og indtjening blandt flere af de største aktionærer, så huer medicoselskabets kursudvikling i 2018 dem bestemt ikke.

Foto: /Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Eksekveringen på den nye strategi og væksten på både top- og bundlinjen det seneste år blev omtalt i rosende vendinger af flere aktionærer på Ambus generalforsamling onsdag.

Men ærgrelsen over de store kursudsving, som aktien i det danske medicoselskab har været udsat for de seneste måneder, løb også med en del af opmærksomheden, da både ATP, Dansk Aktionærforening og andre mindre aktionærer gik på talerstolen.

"Den måde det er lykkedes Ambu at øge toplinjevæksten og EBIT-marginalen er eksemplarisk. På den anden side står man tilbage med en aktiekursudvikling, der over det seneste år har været alt for svingende. Det vil være hensigtsmæssigt, hvis det kan lykkes at få en mere stabil kursudvikling i fremtiden," lød det fra Claus Berner Møller fra ATP.

Siden årets start er Ambus aktie steget 38 pct., mens udviklingen for de seneste tre måneder omvendt har resulteret i et minus isoleret set på 24,3 pct. I løbet af året har aktien da også været på noget af en rutsjetur, og da den var på sit højeste i midten af august, kostede aktien mere end 274 kr. - og dermed var aktien på det tidspunkt steget med 146,6 pct. siden nytår. Efterfølgende startede en større nedtur for aktien, der onsdag lukkede i 153,90 kr.

"Normalt når jeg står på talerstolen, beskæftiger jeg mig ikke meget med aktiekursen, men jeg vil gøre en undtagelse i dag. Selv om det seneste år har været rigtig godt, så er det måske ikke det billede, man som aktionær har i hovedet lige nu, selv om aktien er kommet godt tilbage den seneste periode," lød det fra Per Juul fra Dansk Aktionærforening, der nævnte en række begivenheder, som siden august har været med til at skabe usikkerhed og sende Ambu-aktien i dørken.

Stribe af begivenheder ramte aktien

Det gjaldt regnskabet fra tredje kvartal, der førte til kursfald, på trods af at det bød på stor vækst, bestyrelsesformand Jens Bagers og den tidligere storaktionær Chr. Augustinus Fabrikkers store aktiesalg i henholdsvis august og september, udtalelser fra konkurrenten Olympus og usikkerhed og tvetydige meldinger om selskabets lancering af det nye koloskop, SC210.

"Det bedste for aktiekursen havde sikkert været, at bestyrelsesformanden ikke havde solgt dem. Men må et bestyrelsesmedlem ikke sælge ud? Vi har før rost Jens Bager for selv at have investeret i Ambu."

"Hvis et bestyrelsesmedlem ikke må sælge ud, kan det blive endnu sværere at få dem til at investere penge i de selskaber. Måske havde det været bedre at have solgt 10 pct. hvert kvartal, men så måtte vi leve med overskrifterne hvert kvartal," lød det fra Dansk Aktionærforening, der opfordrede bestyrelsen til at overveje, hvordan sådanne aktiesalg vil blive håndteret fremadrettet.

Formand: Nuværende aktiepost ikke til salg

Der blev henvist til, at Jens Bager i slutningen af august solgte 250.000 aktier i medicoselskabet til en samlet værdi af mere end 61,2 mio. kr. Inden salget ejede bestyrelsesformanden 400.000 aktier i Ambu, og siden har han forklaret sine motiver bag aktiesalget i et indlæg i Berlingske, hvor han også fortalte, at han set i bagklogskabens lys fortrød det store salg.

På generalforsamlingen fortalte bestyrelsesformanden i korte vendinger også om salget i august af 62,5 pct. af de aktier, han på det tidspunkt ejede, og han slog fast, at han har tænkt sig at beholde de resterende aktier.

"Mine bevæggrunde var alene et spørgsmål om, at jeg privatøkonomisk blev rådgivet til at sprede min risiko, og jeg skal ikke trætte jer med detaljerne i det. Lad mig blot slå fast, at de sidste 40 pct. af mine aktier i Ambu ikke er til salg. Jeg er nemlig ikke i tvivl om, at både Ambu på den korte og på den lange bane er et selskab, som kommer til at skrive historie inden for det medicinske område," sagde Jens Bager, der også kommenterede den svingende kursudvikling mere generelt.

"De begivenheder, som har ledt til de her udsving i aktiekursen, er komplekse og uden for selskabets og vores kontrol. Men det er klart, at udviklingen har sat sig spor hos vores aktionærer, som ellers i ti år kun har været vant til stigninger," lød det fra bestyrelsesformanden.

Også Ambus administrerende direktør, Lars Marcher, satte ord på volatiliteten i aktien på generalforsamlingen, hvor han fortalte, at kursen er bygget på forventninger, resultater og til en vis grad spekulation.

"Det er helt væsentligt for os at levere det, vi siger, og det har vi været gode til. Men der er også hele elementet omkring spekulation, og der må jeg erkende, at enten er glasset halvt fyldt eller halvt tomt," sagde han og nævnte, at aktien også steg, i kølvandet af at den blev indlemmet i C25, da flere indeksfonde efterfølgende skulle have medicoaktien i deres porteføljer.

Pensionskasser stemte imod Ambus lønpolitik - men den blev godkendt 

Ambu lever højt på nye FDA-advarsler: "Det er den mest positive nyhed for Ambu i år" 

Ambu stiger efter nye advarsler fra FDA angående genanvendelige skoper 

Mere fra MedWatch

Forsøgsordning med risikodeling ender med vag konklusion

Lægemiddelstyrelsen har nu evalueret forsøgsordningen med risikodeling på lægemiddelområdet, men det sparsomme erfaringsgrundlag og påvirkningen fra covid-19 gør det svært at drage håndfaste konklusioner, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Europæisk laboratorienetværk skal sikre bedre data

Et nyt netværk af "referencelaboratorier" som led i EU's sygdomsforebyggelse skal bane vejen for bedre data. Der er stadig plads til forbedring, når der skal forberedes på fremtidige pandemier, siger Europa-Kommissionen til MedWatch.

Patientdata fra den 'virkelige verden' dokumenterer langtidsvirkning af vacciner fra ALK

I det største studie nogensinde af sin art dokumenterer patientdata fra den 'virkelige verden' langtidsvirkning i op til ni år af vacciner fra ALK. Hidtil har det ikke været muligt at vise i almindelige kliniske studier, hvor opfølgningsperioden er kortere, og den ny viden kan blive en krumtap i ALK’s dialog omkring pris og tilskud med myndigheder og betalere.   

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier