MedWatch

Stor EU-aftale med Japan øger dansk eksport for milliarder

Producenter af blandt andet medicinsk udstyr får glæde af handelsaftale, siger Dansk Industri.

Danske medicoselskaber som Coloplast står til at vinde på en ny handelsaftale mellem EU og Japan, lyder det fra Dansk Industri. | Foto: Coloplast/ PR

EU-Parlamentet skal onsdag stemme om en handelsaftale mellem EU og Japan, der vil blive den største frihandelsaftale, som EU har indgået.

Japan er verdens tredjestørste økonomi. Aftalen vil ifølge Dansk Industri, hvis den implementeres helt, kunne øge dansk eksport til Japan med op til 11 milliarder kroner. I 2017 var dansk eksport af varer og tjenester til Japan på 22 milliarder kroner.

Da EU ser ud til at komme før USA med en handelsaftale med Japan, får danske virksomheder en fordel. Aktuelt er salget til Japan pålagt told- og prisrestriktioner. Nogle af disse bliver trappet ned over en periode.

Dansk Industri har regnet på effekten af aftalen. På baggrund af beregninger fra blandt andet London School of Economics, EU-Kommissionen og handelsaftalen med Sydkorea vurderer DI, at dansk eksport kan øges med 30-50 procent. Når den er fuldt implementeret.

"Det er et vanskeligt marked med mange handelsbarrierer, men det er et marked, hvor Danmark er et af de lande i Europa, der klarer sig bedst," siger underdirektør Peter Thagesen hos DI.

Med udsigt til færre og lavere handelsmure forventer DI en "markant stigning" i eksporten fra danske virksomheder. Aftalen er særlig interessant for virksomheder, der handler med fødevarer, medicinske produkter og grøn teknologi.

"Japanerne kan også lide det rene design med et minimalistisk snit. Derfor har vi også set, at Fritz Hansen og deres designmøbler er i meget høj kurs i Japan," siger Peter Thagesen.

EU og Japan enes om frihandel for de to kæmpeøkonomier 

Life science-selskaber: Frihandelsaftale får ingen konkret betydning 

Stort erhvervsfremstød i Japan skal øge salg af dansk medicin 

EU og USA enige om rammer for handelsaftale 

Mere fra MedWatch

Expres2ion-boss deltog i klinisk forsøg for at fremme vaccine

Når Bent U. Frandsen, adm. direktør i biotekselskabet Expres2ion, forleden lod sig stikke i armen som frivillig i Bavarian Nordics fase 3-forsøg med en mulig coronavaccine handler det dels om videnskabelig nysgerrighed men især om firma-personlige økonomiske interesser, fortæller direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier