MedWatch

Widex kører ufortrødent videre trods igangværende storfusion

Det kan endnu tage op til otte måneder, førend fusionen af Widex og Sivantos kan falde på plads.

Det privatejede danske høreapparatselskab Widex er på vej til at slå pjalterne sammen med Sivantos, der er ejet af kapitalfonden EQT.

Den fusion blev annonceret i midten af maj, men siden har der været tavshed om planerne fra begge sider. Og det vil der være, indtil alle relevante myndigheder er færdige med at kigge på sammenlægningen, hvilket ventes at være sket inden for to til otte måneder.

Widex har i dag en global markedsandel på lidt over 8 pct., mens Sivantos formentlig sidder på omkring 15 pct. af verdensmarkedet. Dermed vil en sammenlægning skabe et samlet selskab, der størrelsesmæssigt kommer helt op i nærheden af danske William Demant Holding og schweiziske Sonova.

Og det kan umiddelbart vække bekymringer om, at konkurrencemyndighederne på forskellige relevante markeder kan have betænkeligheder ved en direkte fusion - i hvert fald uden påkrav om visse frasalg og tilpasninger af det nye selskab.

Men hos Widex ønsker ledelsen ikke at kommentere, hvorvidt der er aktuelle bekymringer om bestemte markeder, hvor konkurrencemyndighederne kunne tænkes at stille sig på bagbenene.

"Jeg ved godt, at jeg lyder lidt som en båndoptager, men processen kører nu, og den er der mellem to og otte måneder tilbage af. Det tager samlet mellem 6 og 12 måneder at få de endelige godkendelser. Den kører super professionelt både fra myndighedernes og vores side. Jeg har tillid til, at den forløber, som den skal," siger Jørgen Jensen, der er administrerende direktør hos Widex, til Ritzau Finans.

"Når afgørelsen fra myndighederne kommer, tager vi bestik af det," uddyber han.

GN-salg faldt til jorden

I sommeren 2007 måtte Sonova opgive at overtage danske GN Hearing, som dengang gik under navnet GN Resound, fordi de tyske konkurrencemyndigheder vendte tommelfingeren til opkøbet ned.

Dermed faldt en handel til 15,5 mia. kr. til jorden, og det fik efterfølgende store konsekvenser for det danske selskab, som i mange år måtte kæmpe med tilbagegang og svigtende resultater.

Men heller ikke det eksempel kan få Widex-topchefen til at åbne op for posen og vurdere risikoen for eventuelle komplikationer i forhold til myndighederne.

"Jeg vil ikke gisne om, hvad folk siger. Vi har annonceret sammenlægningen, og vi er meget begejstrede for den. Så må vi se, hvad processen ender med," siger Jørgen Jensen.

Analytiker: Ingen umiddelt store udfordringer

Spørger man Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank, kan Widex-ledelsen også sove nogenlunde roligt om natten.

Han ser i hvert fald ikke tegn på umiddelbart store knaster, der skal barberes væk, før en fusion mellem Sivantos og Widex kan blive en realitet - primært på grund af selskabernes vidt forskellige markedsaftryk.

Sivantos har eksempelvis stor tilstedeværelse blandt flere store kæder som italienske Amplifon og amerikanske Costco, hvor Widex er en forsvindende lille aktør i det store billede.

Omvendt har Widex godt fat i det private marked - traditionelt i Europa - og gennem de seneste år også hos de uafhængige audiologer i USA.

"Jeg kan ikke umiddelbart se de store udfordringer i forhold til myndighederne. De er stærke forskellige steder, så nogle af de steder, hvor Sivantos har meget forretning, har Widex omvendt ikke så meget," siger Morten Imsgard, til Ritzau Finans.

"Hvis man ikke tillader det her, er det næsten det samme som at sige, at man ikke accepterer nogen som helst yderligere konsolidering i markedet. Så jeg tror, at de kan komme uden om de eventuelle indsigelser, der måtte være," uddyber analytikeren.

Vigtigt at køre selskabet videre

Mens der ventes på svar fra myndighederne er Widex fast besluttet på at køre virksomheden videre som selvstændig enhed. Og ledelsen peger på, at det endnu ikke har haft nævneværdige konsekvenser hos hverken kunder eller medarbejdere, at der er en fusionsproces i gang.

Og hvis man kigger på eksemplet med GN Hearing fra nullerne, må en vigtig lære også være, at det er afgørende at køre selskabet videre som altid, indtil alle godkendelser er på plads.

Ellers risikerer man - som GN gjorde dengang - at stå uden reel forretningsplan for den tilbageværende del, hvis sammenlægningen bliver droppet.

"Som selvstændig virksomhed har Widex ikke været bedre kørende i mange år, hvis man kigger på regnskabstallene for 2017/18. Så hvis der er den mindste usikkerhed omkring fusionen, er man nødt til at køre Widex videre som selvstændigt selskab - belært af, hvad der skete med GN, der satte alt i bero, fordi selskabet var solgt," siger Morten Imsgard og fastslår:

"Det havde meget store konsekvenser og sendte selskabet ud i en decideret krise."

Måske stadig på vej til børsnotering

Mange markedsaktører - herunder det norske finanshus DNB - havde inden fusionen med Widex troet, at en selvstændig børsnotering af Sivantos ville være udgangen fra selskabet for den svenske kapitalfond EQT, der købte selskabet fri af Siemens i 2014.

Sådan blev det dog ikke, men selv efter fusionen kan en børsnotering - lidt længere ude i fremtiden - sagtens fortsat komme på tale.

EQT vil i hvert fald sidde tilbage med en fortsat ejerandel, og da det stritter i mod den normale strategi hos kapitalfonde, virker en børsnotering stadig overvejende sandsynlig, vurderer Morten Imsgard.

"Det skal formentlig børsnoteres senere. Det bliver et helt andet selskab, og det er meget let at se, at vi får et billede med tre meget store selskaber i industrien og så to noget mindre," siger senioranalytikeren.

"EQT skal ud af det på et tidspunkt og kan måske se, at der ligger mere værdi og venter, hvis man venter lidt og får skabt en større spiller, der kan børsnoteres senere," uddyber han.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier