MedWatch

Den amerikanske stat tiltaler blodprøvefirmas stifter for bedrageri

Elizabeth Holmes, stifter af det skandaleramte blodprøvefirma Theranos, har ifølge den amerikanske stat bedraget både investorer, læger og patienter og svindlet for hundredevis af millioner dollar. Staten har derfor tiltalt hende for bedrageri.

Elizabeth Holmes, der stiftede Theranos som 19-årig i 2003, er blevet tiltalt for ni forskellige tilfælde af bedrageri. | Foto: AP Photo/Jeff Chiu

Sagen om det skandaleramte blodprøvefirma Theranos er blusset op igen, efter at den amerikanske stat fredag har tiltalt Elizabeth Holmes, selskabets stifter og langvarige topchef, for bedrageri.

Det skriver The Wall Street Journal.

34-årige Elizabeth Holmes indgik i marts forlig med det amerikanske finanstilsyn, som anklagede hende for at stå bag "massiv svindel," men den tidligere stjerneiværksætter fra Silicon Valley står nu over for endnu et søgsmål, der i princippet kan føre til en maksimal straf på 20 års fængsel.

Den amerikanske statsanklager i San Francisco har tiltalt Elizabeth Holmes for ni forskellige tilfælde af "wire fraud" - dvs. bedrageri foretaget gennem elektroniske kommunikationsformer - samt to tilfælde af "conspiracy to commmit wire fraud" - dvs. planlagt bedrageri, som ikke blev gennemført.

John F. Bennett, en specialagent fra FBI i San Francisco, siger til The Wall Street Journal, at anklagen både går på, at Elizabeth Holmes har bedraget investorer, og at hun har vildledt læger og patienter.

Tomme løfter

Elizabeth Holmes stiftede Theranos som 19-årig i 2003 med et løfte om, at hun havde udviklet et apparat, som kunne analysere blodprøver bestående af blot en enkelt dråbe blod.

Dermed lovede selskabet, at patienter kunne nøjes med et lille prik i fingerspidsen i stedet for at få stukket en nål i armen, hvilket var en idé, som en lang række investorer syntes godt om.

Elizabeth Holmes skaffede i alt 4,2 mia. kr. til at udvikle og markedsføre teknologien, men i 2015 afslørede The Wall Street Journal, at Theranos kun i meget få tilfælde brugte sin egen teknologi, der havde vist sig at være upålidelig.

En million ugyldige blodprøver

I stedet brugte Theranos andre selskabers apparater til at analysere blodprøverne, der så på grund af den ringe mængde blod heller ikke viste pålidelige resultater.

En efterfølgende inspektion fra de amerikanske sundhedsmyndigheder betød, at ca. en million blodprøver fra amerikanske patienter blev erklæret ugyldige.

I maj kunne The Wall Street Journal afsløre, at investorerne i Theranos blandt andet talte den amerikanske uddannelsesminister, Betsy DeVos, der har tabt 625 mio. kr. på sin investering samt mediemogulen Rupert Murdoch, der har tabt 780 mio. kr.

Theranos er i øjeblikket i færd med at afskedige sine ansatte og er på vej mod opløsning. Samtidig med tiltalen fra den amerikanske stat har Elizabeth Holmes valgt at træde tilbage som adm. direktør i Theranos, der nu ledes af selskabets advokat.

Tunge erhvervsfolk har tabt milliarder på blodprøveselskab

Skandaleramt blodprøvefirma fyrer 100 og nærmer sig opløsning

Stjerneiværksætter bag blodprøvefirma indgår forlig i svindelsag til 4,2 mia kr

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier