MedWatch

Tunge erhvervsfolk har tabt milliarder på blodprøveselskab

USA's uddannelsesminister, Walmart-familien og mediemogulen Rupert Murdoch er blandt de investorer, der har tabt flest penge på det svindelanklagede blodprøveselskab Theranos.

Elizabeth Holmes, stifter af blodprøveselskabet Theranos, som har kostet en række investorer milliarder til sammen. | Foto: AP Photo/Jeff Chiu

En række af verdens mest kendte erhvervsfolk har til sammen tabt milliarder på investeringer i blodprøveselskabet Theranos, som har vist sig at stå bag "massiv svindel," som det amerikanske finanstilsyn kaldte det.

Det skriver The Wall Street Journal, som har fået adgang til listen over selskabets investorer i forbindelse med en retssag mod Theranos.

En af investorerne er den amerikanske uddannelsesminister, Betsy DeVos, som gennem sit familieselskab Windquest Group havde investeret 100 mio. dollar (625 mio. kr.) i Theranos.

"Investeringen blev foretaget af flere medlemmer af DeVos-familien. Det er en underdrivelse at sige, at de er meget utilfredse med Theranos som selskabet og som investering," siger Greg McNeilly, der er driftschef i familieselskabet, til The Wall Street Journal.

Walmart-familien har tabt mest

Blandt investorerne finder man desuden efterkommerne af Walmarts stifter Sam Walton, der havde skudt 150 mio. dollar (937 mio. kr.) i Theranos.

Derudover havde også mediemogulen Rupert Murdoch investeret 125 mio. dollar (780 mio. kr.) i selskabet - en investering, som Rupert Murdoch allerede har frigjort sig fra ved at sælge sine aktier tilbage til Theranos for 1 dollar.

På listen over investorer finder man også den mexicanske forretningsmand Carlos Slim, der i 2013 var verdens rigeste mand. Han havde skudt 30 mio. dollar (187 mio. kr.) i selskabet.

Guldhåb blev til svindelsag

Theranos er i øjeblikket ved at afskedige sine ansatte og styrer mod en likvidering, efter at selskabets stifter, Elizabeth Holmes, indgik forlig med det amerikanske finanstilsyn, som sagde, at Theranos stod bag "massiv svindel."

Elizabeth Holmes hævdede at have udviklet et apparat, som kunne analysere blodprøver ud fra blot én dråbe blod. Hun formåede at hente i alt 4,2 mia. kr. hos flere investorer til selskabet Theranos, som skulle markedsføre apparatet.

Det viste sig senere, at selskabet brugte andre virksomheders apparater til at analysere sine blodprøver, fordi Theranos' opfindelse var upålidelig.

Det var The Wall Street Journal, som i 2015 med hjælp fra en whistleblower afslørede selskabets svindel.

Skandaleramt blodprøvefirma fyrer 100 og nærmer sig opløsning 

Stjerneiværksætter bag blodprøvefirma indgår forlig i svindelsag til 4,2 mia kr 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier