MedWatch

Jyske Bank: Amplifons private label-træk kan presse priserne

Det er overvejenede negativt nyt for GN Hearing, at den italienske høreapparatforhandler Amplifon fra næste år vil sælge produkter under eget navn, mener Jyske Bank.

Jyske Bank er ikke umiddelbart så begejstret for den italienske høreapparatforhandler Amplifons ønske om at sælge produkter under eget navn fra næste år set i relation til danske GN Hearing.

Det danske selskab er den største leverandør til Amplifon, der efter planen vil starte salget af private label-produkter på det italienske hjemmemarked i første halvår af 2018 og derefter rulle salget ud til de resterende godt 20 markeder, som selskabet er til stede på.

"Vi ser strategiskiftet til private label-produkter som overvejende negativt for GN, da det kan risikere at presse priserne ned," skriver Jyske Bank blandt andet i et analysenotat, hvor den negative anbefaling "sælg" desuden fastholdes.

Banken peger på, at Amplifons hovedformål er at styrke sit eget brand og ikke at presse priserne hos leverandørerne voldsomt ned, men alligevel vil private label-produkter typisk betyde lidt lavere priser, argumenterer Jyske Bank.

Banken vurderer, at GN Hearing sidder på 30 pct. af det samlede salg til Amplifon - svarende til omkring 10 pct. af omsætningen i det danske selskab - hvorfor det er meget sandsynligt, at GN er et af de tre unavngivne selskaber ud af de seks største producenter i verden, som Amplifon efter eget udsagn netop nu forhandler med.

"Det vil derfor overraske os meget, hvis GN ikke er en af de foretrukne leverandører til private label-produkter til Amplifon. Vi ser derfor ingen større risiko med hensyn til antallet af solgte enheder. Satsningen på private label-produkter kan imidlertid resultere i lavere gennemsnitlige salgspriser, afhængig af hvilken teknologi der vælges," skriver Jyske Bank.

Amplifon peger ifølge banken selv på, at strategiskiftet kan betyde et løft i bruttomarginerne, hvilket kan pege i retningen af en forventning om lavere indkøbspriser hos leverandørerne.

GN: Gode samarbejdsaftaler altid velkomne

Hos GN Hearing ønskede man fredag - da nyheden kom frem - ikke at kommentere, hvorvidt det danske selskab er et af de tre, som Amplifon er i dialog med om produktionen af private label-produkter.

Men selskabet, der i forvejen har et tæt samarbejde med Amplifon, byder altid nye samarbejdsmuligheder velkommen, hvis de finansielt set er fornuftige.

"Vi kan ikke kommentere eventuelt igangværende forhandlinger. Men overordnet set er GN Hearing altid interesseret i at fastholde og forstærke samarbejder globalt med vores innovative produkter, hvis det er kommercielt interessant for os," sagde GN Groups pressechef, Lars Otto Andersen-Lange, til Ritzau Finans, da nyheden kom frem.

Og nogenlunde tilsvarende var meldingen fra ligeledes danske William Demant Holding, der også meget gerne indgår samarbejdsaftaler om private label-produktion, hvis der er økonomisk mening i det.

"Det er helt almindelig praksis i branchen, at detailkæder tilbyder kunderne private labels – og i USA har Amplifon gjort det i mange år under Miracle Ear. Hvad angår William Demant, er vi glade for at levere til alle vores kunder, og vi kan også tilbyde variationer af vores produkter til private label. Vi kommenterer dog ikke på den konkrete udmelding," sagde Trine Kromann-Mikkelsen, der er kommunikationschef hos William Demant Holding, til Ritzau Finans i sidste uge.

Har allerede private label i USA

Amplifon har i øvrigt allerede private label-produkter under sine vinger gennem den amerikanske Miracle Ear-kæde. Her er det i øjeblikket Sivantos, der leverer produkterne.

Det italienske selskab har Europa som sit hovedmarked og sidder på knap 10 pct. af det globale marked inden for detailsalg af høreapparater. Selskabet sælger høreapparater fra omkring 4000 butikker i 22 forskellige lande på verdensplan.

Amplifon sælger i dag høreapparater fra både William Demant Holding og GN Hearing, men sidstnævnte er den samlet set klart største leverandør til det italienske selskab - efterfulgt af EQT-ejede Sivantos, det tidligere Siemens Audiology.

Jyske Bank har kursmålet 185 kr. for GN-aktien, der mandag eftermiddag falder 0,5 pct. til 208,70 kr.

Bankens anbefaling af William Demant Holding er "sælg", mens kursmålet her lyder på 135 kr. William Demant-aktien falder mandag eftermiddag 0,1 pct. til 177,60 kr.

Amplifon vil sælge produkter under eget navn i 2018

FDA godkender fjernprogrammering af cochlear-implantater

Schweizisk høreapparatgigant havde god fart på i første halvår

Forsiden lige nu

Japansk godkendelse er strategisk vigtig for ALK

Allergikoncernen ALK fik i sidste uge japansk godkendelse til at udvide brugen af en tabletvaccine mod husstøvmideallergi til behandling af børn. Det giver øget forhåbning til, at samme godkendelse kan opnås andre steder, lyder det. Rivalen Stallergenes fulgte imidlertid trop, og konkurrencen er derfor fortsat skarp.

Lundbeck udvider bestyrelsen

Amerikansk direktør og dansk topchef er indstillet til bestyrelsen i Lundbeck, der 20. marts afholder generalforsamling.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier