MedWatch

Sundhedsindustrien eksporterer som aldrig før

Danske life-science virksomheder eksporterede  i 2016 for et rekordhøjt beløb. Life science har etableret sig som et af vores absolut stærkeste eksporterhverv, lyder det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen, mens industrien advarer mod at hvile på laurbærrene.

Foto: Colourbox/Arkiv

Det går godt i dansk life science. Bedre end nogensinde faktisk.

I hvert fald hvis man ser på udviklingen over tid i eksporten af danske sundhedsprodukter. Udlandet køber nemlig stadig flere sundhedsprodukter fra danske virksomheder, der fra 2010 til 2016 har øget eksporten med 63 pct. fra 66 mia. kr. til 108 mia., hvilket er ny rekord.

Til sammenligning er den øvrige danske vareeksport vokset med blot 11 pct. i de seneste seks år.

Tallene fremgår af en rapport fra Dansk Industri, i hvilken man også kan læse, at for hver gang Danmark solgte varer for 100 kr. i 2010 stod sundhedsindustrien for 12 af kronerne. I 2016 var de tilsvarende tal steget til 17 kr. ud af 100 kr.

(artiklen fortsætter efter grafikken)

Dermed fylder den danske sundhedsindustri mere end nogensinde før i dansk eksport, og det vækker begejstring på ministerkontorerne.

”Life science-industrien i Danmark har de seneste 20 år gennemgået en helt enestående udvikling. Det er inspirerende at se, hvordan life science har etableret sig som et af vores absolut stærkeste eksporterhverv med stor betydning for dansk økonomi. Det er en særdeles positiv udvikling, som jeg glæder mig meget over, og de seneste tal peger på, at vi stadig buldrer derudad,” lyder det således fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i et mailsvar til MedWatch.

Salget til USA stiger mest

I de seneste seks år er eksporten af sundhedsprodukter øget til alle dele af verden med undtagelse af stillehavsområdet. Højest har væksten været til Nordamerika, hvor eksporten er mere end fordoblet fra 14,5 mia. kr. i 2010 til godt 30 mia. kr. i 2016.

Det er inspirerende at se, hvordan life science har etableret sig som et af vores absolut stærkeste eksporterhverv

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K)

Det er navnlig USA, der driver den positive udvikling i eksporten til Nordamerika, og USA er med stor margin det land i verden, som køber flest danske sundhedsprodukter.

I 2016 solgte den danske sundhedsindustri således for 28 mia. kr., hvilket svarer til 26 pct. af sundhedsindustriens eksport.

Men også Kina og Japan har øget købet af danske sundhedsprodukter betragteligt. Fra 2010 til 2016 har sundhedsindustrien således øget eksporten til de to lande med henholdsvis 13 og 12 pct. om året.

Netop Japan var tidligere på måneden destinationen for en delegation med blandt andet kronprinsparret, fire ministre og 25 virksomheder, hvor netop sundhedssektoren jo var en af de sektorer, der var i fokus.

Ifølge Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef i Dansk Industri, der står bag rapporten, viser tallene med al tydelighed industriens betydning for dansk økonomi.

"Industrien bidrager ikke alene væsentlig til dansk økonomi, det er også den industri, mange af os og vores børn skal arbejde i," siger hun med henvisning til, at mens den samlede beskæftigelse har været faldende, har sundhedsindustrien øget antallet af fuldtidsbeskæftigede.

Lægemiddelindustrien: Vi skal kende vores besøgelsestid

Samme toner lyder fra Lægemiddelindustrien, Lif, hvor koncernchef Ida Sofie Jensen, ligesom de øvrige glæder sig over udviklingen. Men hun maner samtidigt til besindighed. Nu gælder det om at holde momentum, lyder det.

”Overordnet set, er det her bare så utroligt positivt. Tallene viser tydeligt, at vi er enormt dygtige på det her område. Men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Vi skal kende vores besøgelsestid og gøre en endnu bedre indsats for at sikre konkurrencedygtige vilkår for vores virksomheder,” siger hun.

Tallene viser tydeligt, at vi er enormt dygtige på det her område. Men vi kan ikke hvile på laurbærrene.

Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lif

Der skal blandt andet investeres mere i offentlig forskning, ligesom vilkårene for universiteterne og samarbejdet med det offentlige sundhedssystem og industrien skal styrkes. Det samme skal investeringsmiljøet i biotek, blandt andet via skattebegunstigede aktiesparekonti, lyder det.

”Og så skal fradraget for forskning i vejret, så vi kommer i niveau med, eller endda over niveauet i landene, vi konkurrerer med,” siger Ida Sofie Jensen.

Minister: Indsatsen skal intensiveres

Til at sikre de optimale vilkår for danske virksomheder kom regeringens Vækstteam for Life Science i foråret sine anbefalinger til en vækststrategi for området, der indeholdt flere af de punkter, som Lægemiddelindustriforeningen og Ida Sofie Jensen efterspørger.

Lytter man til ministrene er der god grund til at tro, at Vækstteamets anbefalinger bliver taget seriøst, og at der bliver handlet derefter.

”Der er et fortsat enormt vækstpotentiale i life science-industrien, og det skal vi naturligvis dyrke. Derfor arbejder regeringen også på en Vækstplan for Life Science, som skal styrke vækstvilkårene for virksomhederne i hele værdikæden fra udvikling over kommercialisering til internationalisering,” lyder det således fra erhvervsministeren, Brian Mikkelsen.

Regeringen ventes senere i år at lancere sin vækstplan for området.

Minister: Brug for mere kapital til startups på sundhedsområdet

Minister: ”Flere iværksættere og start-ups skal ind på hospitalerne”

Regeringen vil forlænge skatterabat til forskere

Iværksættere spiller 20 nye forslag til regeringen – men hvorfor skulle Danmark nå i mål denne gang?

Life science er Danmarks vækstmaskine 

Mere fra MedWatch

Agilent Technologies opjusterer

Laboratorieleverandøren Agilent Technologies har haft et stærkt forskudt tredje kvartal, og opjusterer forventningerne for helåret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier