MedWatch

AbbVie og Amgen indgår forlig om Humira

Amgen har indgået en aftale med konkurrenten Abbvie, der udskyder den amerikanske lancering af Amgens billigere biosimilære version af Abbvies multiblockbuster Humira.

Foto: David J. Phillip/AP

Medicinalkoncernen Abbvie kan ånde lettet op – for en stund i hvert fald.

Selskabets absolutte guldkalv og storsælgende gigtmiddel, Humira, får ikke konkurrence fra Amgen og dets biosimilære version af Humira før år 2023.

Det står klart, efter at der torsdag faldt en foreløbig afgørelse på den patentstrid, der lige siden Amgen annoncerede, at det står klar med en biosimilær version af Humira, som både er billigere og anderledes virkende, har bølget frem og tilbage.

Det skriver Reuters

Amgen mener nemlig, at patentet på Abbvies Humira er ugyldigt og derfor fint kan udfordres. De amerikanske patentmyndigheder har imidlertid været af den modsatte holdning, og heller ikke ved domstolene har Amgen hidtil haft succes med få brudt patentet på Humira.

Om det er frygten for, at domstolene og patentmyndighederne bliver møre og giver efter for Amgens pres, der får Abbvie til at indgå forlig udenom retssystemet, skal være usagt.

Men sikkert er det, at kombattanterne nu lægger alle stridigheder og igangværende retssager bag sig.

Med torsdagens aftale må Amgen ikke udfordre Abbvies Humira på det amerikanske marked før år 2023, mens det for det europæiske marked dog kun gælder til oktober 2018.

Og når de så gør det, har Abbvie med aftalen sikret sig royality-batalinger af indtægterne fra salget af biosimilæren til Humira.

Amgen var det første selskab, der fik grønt lys fra de amerikanske lægemiddelmyndigheder til at markedsføre en Humira-biosimilær I USA, men valgte altså at vente, indtil patentsituationen blev løst.

Siden er andre kommet til, så nu både Sandoz, Baxalta og Merck er i gang med at udvikle biosimilære versioner af Humira, hvilket man godt kan forstå Humiras popularitet taget i betragtning.

Alene i 2016 omsatte Humira for 16 mia. dollars og skriver sig dermed ind som det absolut bedst sælgende lægemiddel i verden - med gode muligheder for at blive det bedst sælgende lægemiddel nogensinde.

 Amgen indsender ansøgning på biosimilært middel

 Verdens bedst sælgende lægemiddel trues igen

 Amgens Humira-efterligning nærmer sig godkendelse

 Abbvie forsvarer storsællert

 Sandoz barsler med ny biosimilær version af Amgen-middel 

Mere fra MedWatch

Pharmadanmark om massefyringer i Leo Pharma: En del af gamet

Onsdagens melding om, at Leo Pharma de næste to år samlet skal nedlægge 1000 stillinger, skriver sig ind i en række af massefyringer i branchen, der er sket de senere år. Industrien skriger imidlertid på arbejdskraft, og fagforeningen Pharmadanmark har af samme grund opfordret Leo Pharma til straks at lave en jobbørs.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier