MedWatch

41 stater sagsøger fem opioid-producenter

Statsadvokaterne i 41 amerikanske stater er gået sammen om at sagsøge fem producenter af de smertestillende midler, der går under fællesbetegnelsen opioider.

Foto: Arkivfoto: Paul Bodea, Stock.xchng

Har lægemiddelproducenter i deres markedsføring og salg af de smertestillende midler opioider handlet i strid med loven?

Det spørgsmål vil 41 amerikanske stater have undersøgt, og de er derfor gået sammen i et fælles søgsmål mod de fem opioid-producenter Endo, Janssen, Teva, Allergan og Purdue. Derudover er tre distributører blevet bedt om at udlevere materiale.

Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt CNN.

Ifølge National Center for Health Statistics døde næsten 35.000 amerikanere i 2015 af en opioid-overdosis, og flere amerikanske stater og amter har igennem længere tid placeret ansvaret hos producenterne, som beskyldes for ikke i tilstrækkelig grad at have oplyst om risikoen for afhængighed og dødsfald ved brug af opioider.

Tal fra National Institutes of Health har endvidere vist, at 80 pct. af alle nye heroin-brugere startede med de receptpligtige opioider.

Det har fået flere til at proklamere, at landet er midt i en opioid-epidemi, og Præsident Trump kaldte i august situationen for en krise, skriver CNN.

Foruden koalitionen af statsadvokater har yderligere syv stater indledt individuelle sager mod en eller flere opioid-producenter. Dermed er 48 af i alt 50 amerikanske stater involveret i retssager mod firmaerne bag de smertestillende midler.

Flere af de berørte selskaber siger ifølge CNN, at de vil samarbejde med myndighederne i den aktuelle sag.

Opioid-producent ramt af nyt søgsmål

Mylan centrum for ny undersøgelse

Medicinalselskab lukker amerikansk opioid-sag med trecifret millionbeløb

Endo trækker omstridt smertemedicin tilbage

Endnu en delstat melder sig under opioidfanerne 

FDA blander sig i opioidkamp 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier