MedWatch

Novo-direktør: Semaglutid nærer ambition om at generobre markedsandele

Novo Nordisk kan snart stå med to af de bedste midler på markedet til behandling af diabetes, mener selskabets forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen.

Foto: Novo Nordisk/PR

Novo Nordisk vil snart kunne slå igen over for konkurrenterne i en særligt lukrativ lomme af det globale diabetesmarked - markedet for GLP-1-analoger.

Det vurderer forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, der mener, at Novos nye ugentlige GLP-analog, Semaglutid, bliver det bedste middel i lægemiddelklassen og vil fastholde den position i mange år fremover.

Derfor bør Novo også efter en periode med tab af markedsandele som minimum kunne sætte prop i og allerhelst accelerere salget så meget, at selskabets markedsandele igen begynder at stige.

"Vi vil gerne vinde markedsandele. Man er jo ikke ambitiøs, hvis man står med Semaglutid og Victoza og ikke også vil vinde markedsandele. Men lige nu taber vi altså, så i første omgang gælder det om at få vendt skuden og komme op på linje med markedsvæksten," siger Mads Krogsgaard Thomsen til Ritzau Finans.

Først skal Semaglutid godkendes af myndighederne, men når det sker - om alt går vel omkring årsskiftet i såvel Europa som i USA - vil Novo ifølge Mads Krogsgaard Thomsen stå med to af de bedste midler på markedet.

Pres på Victoza

Ud over Semaglutid drejer det sig om Victoza til brug en gang dagligt. Midlet har længe været markedsleder i segmentet, men taber markedsandele til Eli Lillys ugentlige GLP-1-middel Trulicity.

Siden lanceringen af Trulicity i slutningen af 2014 er det globale salg af Victoza godt nok vokset pænt til over 20 mia. kr. i 2016, men salget af Trulicity vokser endnu hurtigere, og Victozas markedsandel er i USA skrumpet til 52 pct. fra 59 pct. bare i løbet af det seneste års tid frem til maj, viser tal fra analysehuset IMS.

Årsagen er tilsyneladende, at patienter og læger i stigende grad foretrækker den større bekvemmelighed forbundet med en ugentlig injektion med Trulicity, selv om daglige injektioner med Victoza har vist sig at give større vægttab og tilsvarende blodsukkerkontrol.

Derfor er det også af stor betydning, at et direkte sammenligningsstudie mellem Semaglutid og Trulicity for nylig viste, at Semaglutid både giver bedre blodsukkerkontrol og også et større vægttab end Eli Lillys middel.

"Vi må konstatere, at patienterne i meget stor udstrækning tager konceptet om en ugentlig injektion til sig. Det vil vi også kunne tilbyde med Semaglutid og så bare med markant bedre effekt," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Ud over Semaglutid har Novo desuden fået bedre kort på hånden i forhold til Victoza, da den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i slutningen af august godkendte, at Victoza nedsætter risikoen for alvorlige hjerte-kar-hændelser i patienter med type 2-diabetes og konstaterede hjerte-kar-problemer.

Hos Sydbank spår analytiker Søren Løntoft Hansen en positiv salgseffekt af den godkendelse, men hvor stor den bliver er svær at afgøre.

I første omgang bør godkendelsen dog bremse tabet af markedsandele frem til Semaglutid kommer på markedet, vurderer Sydbank-analytikeren.

Langt sejt træk

Herefter vil Novo-aktionærer i øvrigt skulle bevæbne med tålmodighed, da der stadigvæk vil mangle en del arbejde, før Semaglutid for alvor får vendt udviklingen.

"Det er jo ikke sådan, at vi fra dag et får ubegrænset adgang til alle markeder. Det bliver noget med, at vi forhandler os til rette og kommer ind på de amerikanske PBM'ers (indkøbsforeningers, red.) tilskudslister, får forhandlet med de europæiske lande og med de japanske myndigheder. Men vi gør os klar til at lancere i USA og Japan, så snart vi har godkendelser på plads," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Sammenligningsstudiet mellem Semaglutid og Trulicity vil i øvrigt ikke blive del af den amerikanske indlægsseddel fra dag et, da det er afsluttet efter det øvrige fase 3-program.

"Men vi vil selvfølgelig gerne have data ind så hurtigt som muligt efter godkendelsen," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Ærkerivalens diabetes-boss: Novo Nordisk er ikke en trussel

Novo-håb overgår diabetesrivaler på både blodsukker og vægt

Novos forskningschef: Semaglutid vinder altid

Sydbank: Særdeles stærke data for Novos nye håb

Forsiden lige nu

FDA vil lette vejen til markedet for medicin mod Alzheimers

De amerikanske lægemiddelmyndigheder vil lempe kravene til godkendelse af lægemidler mod Alzheimers, fordi forskning viser, at sygdommen indtræder tidligere end hidtil antaget. Lægemiddeludviklingen og godkendelse heraf derfor skal tilpasses derefter, mener FDA-boss Scott Gottlieb.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier