MedWatch

Allergans indianer-finte kan skabe ny trend

I et forsøg på at undgå patentslagsmål har amerikanske Allergan overdraget rettighederne på blockbustermidlet Restasis til en amerikansk indianerstamme, som er beskyttet mod søgsmål grundet immunitet. Det kan få flere selskaber til at gå samme vej for at holde generika for døren, lyder det nu.

Foto: /ritzau/Jens Dreisling

Der er mange måder at beskytte et selskabs patenter på.

En af dem er åbenbart at overdrage rettighederne til en indianerstamme, som i amerikansk retspraksis har immunitet, som gør, at de ikke kan indgå i civile søgsmål.

Det trick har amerikanske Allergan luret, og i sidste uge meddelte koncernen, at den havde indgået en aftale med stammen Saint Regis Mohawk Tribe om rettighederne til blockbustermidlet Restasis. Allergan har betalt stammen 13,73 mio. dollars i en øjeblikkelig betaling. Dernæst følger en mulighed for årlige royalties på op til 15 mio. dollars.

Til gengæld for pengene vil Saint Regis Mohawk Tribe nu hævde suveræn immunitet, som grund til at afvise en patentudfordring hos U.S. Patent Trial and Appeal Board, der er en administrativ domstol, der har bemyndigelse til at annullere patenter gennem en såkaldt "inter partes"-gennemgang.

Flere peger nu på, at Allergans manøvre kan få andre medicinalselskaber til at gå samme vej. Ifølge The New York Times lød det allerede fra Bernstein i fredags, at en ny mulighed for medicinalselskaberne er åbnet.

"Vi vil sandsynligvis se flere originale producenter give deres patenter til indianerstammer," lød det således i en videokommentar fra analytiker Ronny Gal.

Og flere amerikanske dommere peger over for Reuters på, at nogle selskaber vil følge i Allergans fodspor ved at overføre patenter til stammer og dermed begrænse producenter af generika i at udfordre de patenter.

Rachel Sachs, en professor i patentlov ved Washington University i St. Louis, siger således til Reuters:

"Når først industrien begynder at engagere sig i en lovgivning, selv på et lavt niveau... så er der aktører, som vil tage det til det logiske ekstreme," siger hun.

Hos verdens største kopiselskab Teva, som netop har forsøgt at udfordre patentet på Restasis, beskriver man aftalen som "en ny og usædvanlig måde for et selskab, at forsøge at forsinke adgangen til højkvalitets og overkommelige generiske alternativer," udtaler talsperson Denise Bradley til The New York Times. 

 Allergan kryber fremad efter mislykket Pfizer-handel

 Allergan slår forventningerne til indtjeningen

 Coloplast taber hollandsk patentsag  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier