MedWatch

Afrikansk alliance åbner op for udenlandske medicinalgiganter

Seks afrikanske lande går nu sammen om nye fælles regler for lægemiddelgodkendelse, der skal øge adgangen til medicin i landene, der ofte er nogle af de sidste til at drage fordel af medicinsk innovation.

Foto: Trefor Remergy PR

For fremtiden ser det ud til, at de store vestlige medicinalproducenter kommer til at få lettere ved at afsætte deres produkter i en række østafrikanske lande. I hvert fald er seks af dem, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi og Sydsudan, gået sammen om et program, som skal ensrette godkendelsesprocessen for ny medicin.

Det skriver Bloomberg.

Programmet går under navnet East African Community Medicines Registration Harmonization program og er modelleret over det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Indtil videre har den regionale struktur i visse tilfælde skåret godkendelsesprocessen ned fra mere end to år til ni måneder. 

Afrika er i stigende grad begyndt at vække interesse hos de store medicinalproducenter i takt med, at velstanden stiger i en række af landene på kontinentet. Afrikas lande har ellers i mange år primært været relevant for selskaber, som producerer vacciner eller medicin mod tropiske og/eller infektionssygdomme. Men i takt med at velstanden stiger i flere afrikanske nationer, vokser behovet for medicin mod kræft eller livsstilssygdomme som type 2 diabetes.

Og arbejdet er da også noget, som blandt andre Roche sætter stor pris på – det ”reducerer unødvendige vurderingspunkter og strømliner en kompleks procedure,” siger en talskvinde for virksomheden om programmet.

Men udover at programmet skal sørge for, at de seks afrikanske lande får hurtigere adgang til innovativ medicin, skal det også lette godkendelsen af generisk medicin. For på lige fod med den innovative medicin, går der alt for lang tid, før generika rammer markedet i en række afrikanske lande.

Det er håbet, at ordningen kan blive udvidet til en række andre lande i regionen fremover.

 Virussen, der vækkede verden

 Merck vil fordoble salget i Afrika  

 Life science-selskaber skal spille på den lange bane i Afrika 

 Johnson & Johnson vil dybere ind i Afrika  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier