MedWatch

Diabetesmedicin kan være nøglen til behandling af Parkinsons

Et såkaldt GLP-1-middel til behandling af diabetes har forbedret førligheden for patienter med Parkinsons sygdom. Det giver forhåbninger om, at lægemidlet kan være nøglen til behandling af den neurologiske sygdom.

Foto: Polfoto

I de senere år er såkaldte GLP-1-midler blevet én af de vigtigste nye lægemiddelklasser inden for behandling af diabetes. Men klassen har også vist effekt mod en række relaterede lidelser som fedme, hjertekarproblemer og fedtlever.

Og nu peger et nyt studie på, at et af disse lægemidler muligvis kan bruges til at behandle Parkinsons sygdom.

Det skriver FierceBiotech.

Forskere fra University College London gav en gruppe på 60 patienter GLP-1-midlet exenatid eller et placebomiddel sammen med deres eksisterende medicin i 48 uger, og herefter tog man den normale medicin fra dem i en periode på 12 uger.

Data viste, at patienter på diabetesmedicinen efter både 48 og 12 uger klarede sig bedre på en række parametre såsom tale, førlighed og sværhedsgraden af de rystelser, som rammer Parkinsons-patienter. Og det giver forhåbninger om, at exenatid kan gøre mere end de nuværende symptombehandlinger mod det neurologiske sygdom.

”Det her er en meget lovende opdagelse, da lægemidlet har potentiale til at påvirke selve udviklingen af sygdommen og ikke bare symptomerne. Med nuværende behandlinger kan vi dæmpe de fleste af symptomerne i en årrække, men sygdommen bliver ved med at blive værre,” udtaler Tom Foltynie, der har stået i spidsen for det nye studie, ifølge FierceBiotech.

Det skal dog først efterprøves i større og mere dedikerede studier, om exenatid rent faktisk kan være en sygdomsmodificerende behandling af Parkinsons sygdom.

Exenatid markedsføres af den britiske medicinalkoncern AstraZeneca som diabeteslægemidlerne Byetta og Bydureon. Modsat andre GLP-1-midler – herunder Novo Nordisks Victoza – som er analoger af selve tarmhormonet Glucagon Peptide 1, så kommer exenatid fra spyttet fra den giftige Gila-øgle og efterligner tarmhormonets evne til at igangsætte udskillelsen af insulin i vores krop.

 Dansk kortlægning af øglegift kan føre til ny medicin 

 Ny forskning: Gift fra fyrretræ kan muligvis forhindre kræftspredning 

 Skorpiongift viser potentiale i kræftbehandling 

 Gift fra søanemone skal behandle psoriasis og MS  

 Forskere gør banebrydende insulinopdagelse i havsnegl 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier