MedWatch

Bavarian-direktør: Ny aftale rangerer højt målt på potentialet

Bavarian Nordic håber at modtage første milepælsbetaling fra nyt samarbejde med Janssen inden for et par år.

Det er én af Bavarian Nordics potentielt mest lukrative partneraftaler nogensinde, som torsdag er kommet i hus.

Et eksisterede samarbejde med Janssen er blevet udbygget, så det omfatter udvikling af produktkandidater til behandling af hiv og smitsom leversygdom, hepatitis B.

Bavarian og Janssen udvider samarbejde med ny millardaftale 

Forinden indgik Bavarian og Janssen i oktober 2014 et samarbejde om udvikling af en vaccine mod ebola.

I den forbindelse fik Janssen også option på at samarbejde med Bavarian om yderligere op til tre infektionssygdomme. I december 2015 udnyttede Janssen så den første option inden for livmoderhalskræft og torsdag er de to sidste optioner så blevet til endelige aftaler.

"Ebola-aftalen med Janssen var vigtig. For det var den første evaluering af vores teknologiplatform. Siden har vi konstateret, at de to teknologiplatforme passer rigtigt godt sammen, og med den nye aftale går vi så ind på områder, hvor der er rigtig mange patienter," siger Bavarians finansdirektør, Ole Larsen, til Ritzau Finans.

Med de mange patienter følger også en ekstra økonomisk gulerod.

"Potentialet i denne aftale er væsentligt større end både i ebola og hpv. Inden for kræft vil der nok stadig være større økonomiske perspektiver i Prostvac-aftalen (med Bristol-Myers Squibb, red.), hvis studierne med Prostvac (prostatacancer, red.) lykkes, men det her er en aftale, vi rangerer rigtig højt," fastslår Ole Larsen.

Potentiale på 5,6 mia kr

Med et samlet økonomisk potentiale af den nye aftale på sammenlagt 879 mio. dollar, eller 5,6 mia. kr., er der da også tale om markant flere penge end ved de tidligere aftaler.

Det samlede potentiale i ebola-aftalen var til sammenligning på 187 mio. dollar, mens udvidelsen med hpv involverede et potentiale på ekstra 171 mio. dollar.

Under den nye aftale modtager Bavarian i første omgang en forudbetaling på 10 mio. dollar. Desuden vil Johnson & Johnson, der ejer Janssen, tegne aktier i Bavarian for 33 mio. dollar.

De resterende 836 mio. dollar afhænger af opnåelsen af en række specifikke udviklingsmæssige, regulatoriske og salgsrelaterede milepæle. Den første milepæl er afhængig af, hvornår Janssen går i gang med de første kliniske forsøg.

"Men inden for de første par år er det da vores forhåbning, at vi ser den første milepælsbetaling. Vi skal nu til at producere noget klinisk materiale. Det er forventningen, at vi producerer til en af sygdomsindikationerne allerede i år, således at man potentielt kan komme i gang næste år med de første studier," fortæller Ole Larsen.

Ingen indflydelse i 2017

Selv om Bavarian Nordic har indgået en af de største partneraftaler i selskabets historie, får samarbejdet ikke indflydelse på forventningerne til resultatet i 2017.

Prognosen for i år er stadig en omsætning på 1300 mio. kr. samt et resultat af primær drift, EBIT, på 350 mio. kr.

"I og med at vi kun producerer materiale til en af indikationerne i år, så kommer vi kun til at indtægtsføre en mindre del af den forudbetaling, som vi har fået. Og det har ikke været nok til, at vi har ændret forventningerne til EBIT," siger Ole Larsen til Ritzau Finans.

Mere fra MedWatch

Fruergaard står med nøgleroller i Bruxelles: Trækker erfaringer med fra Danmark

Erfaringer fra bl.a. de danske klimapartnerskaber bliver blandt redskaberne i værktøjskassen, når Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard Jørgensen i den kommende tid optrapper arbejdet i en life science-sektorens centrale organer i Bruxelles. ”Jeg er blevet tændt af den intimitet og fælles vision, som vi kunne se i Danmark,” siger han til MedWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier