MedWatch

Ny test kan gøre AZ' kræfthåb til præcisionsmedicin

Forskere har udviklet en ny blodtest, der potentielt kan gøre AstraZenecas kræftmiddel Lynparza til præcisionsmedicin til behandling af prostatacancer.

Foto: Colourbox

En mere målrettet behandling kan være på vej til mænd med prostatacancer. For et hold af forskere på Institut for kræftforskning i London har nemlig udviklet en blodprøve, der har potentialet til at lave AstraZenecas kræfthåb Lynparza (olaparib) om til præcisionsmedicin. Det skriver Reuters.

Ifølge forskerne kan testen udpege, hvilke mænd med fremskreden prostatacancer, der har størst sandsynlighed for at kunne drage nytte af lægemidlet samt også tjekke om de patienter, som modtager Lynparza, også responderer på det.

Desuden kan testen hurtigt opdage, om prostatacanceren udvikler sig genetisk og derfor muligvis kan blive stofresistent.

Håbet er, at Lynparza kan blive et standardvåben mod fremskreden prostatacancer, der vil blive målrettet de mænd, som har størst sandsynlighed for at få gavn af en behandling.

Testen tilhører en ny klasse af såkaldt flydende biopsier, som er en blodprøve i modsætning til en invasis vævsbiopsi.

Lynparza var den første af de såkaldte PARP-hæmmere, der blokerer enzymer, som er med til at reparere skadet DNA og dermed hjælpe til med at slå kræftceller ihjel. Lægemidlet blev godkendt mod kræft i æggestokkene på det amerikanske marked tilbage i 2014. Dernæst er der fulgt gode resultater i brystkræft, og Lynparza er i øjeblikket i klinisk udvikling mod prostatakræft.

AstraZeneca overgår forventningerne trods tocifret nedgang

AZ’ kræfthåb viser gode resultater mod æggestokkræft

AstraZeneca sigter mod godkendelse med nye data for kræfthåb

Forsiden lige nu

FDA vil lette vejen til markedet for medicin mod Alzheimers

De amerikanske lægemiddelmyndigheder vil lempe kravene til godkendelse af lægemidler mod Alzheimers, fordi forskning viser, at sygdommen indtræder tidligere end hidtil antaget. Lægemiddeludviklingen og godkendelse heraf derfor skal tilpasses derefter, mener FDA-boss Scott Gottlieb.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier