MedWatch

Medie: Medlemmer af diabetesudvalg får honorar af medicinalindustrien

Flere medlemmer af Region Hovedstadens rådgivende diabetesudvalg modtager honorarer fra medicinalindustrien og navnlig Novo Nordisk. Problematisk, lyder kritikken.

Foto: Colourbox

Mindst otte læger i Regions H’s rådgivende diabetesudvalg har modtaget honorarer fra medicinalindustrien eller har aktier i den. Det skriver Berlingske Business fredag.

Diabetesudvalget, der har til opgave ”at understøtte ambitionerne for Steno Diabetes Center Copenhagen, har 24 medlemmer samt en formand. Centret blev offentligt eje 1. januar i år, hvor Region Hovedstaden overtog diabetescentret efter Novo Nordisk. Regionen fik i samme ombæring en fondsdonation på 2,95 mia. kr. af Novo Nordisk Fonden.

Kommunallæge og Læger Uden Sponsor, Mats Lindberg, finder det bekymrende, at lægerne i udvalget har tilknytning til medicinalindustrien og i særlig grad Novo Nordisk.

”Det var forventeligt, at mange af udvalgets medlemmer ville være knyttet til Novo. Sådan er det næsten hver gang. Det er godt for Novo Nordisk, men ikke nødvendigvis for patienterne. Jeg mener, at de læger har et klart habilitetsproblem i forhold til at lave behandlingsvejledninger eller rådgive, idet Novo Nordisk naturligvis har en stor interesse i, hvordan disse vejledninger udformes. En række undersøgelser viser, at finansielle relationer påvirker de beslutninger, man træffer,” siger han til Berlingske Business.

Formand for Diabetesudvalget, Pernille Slebsager, har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail, at hun ikke mener, at man generelt er inhabil i forhold til Diabetesudvalgets arbejde, selvom man også er medlem af et advisory board i medicinalindustrien.  

 Kritik: Millionindsprøjtninger fra industrien underminerer patientforeningers uafhængighed 

 Novo-selskab kritiseres for dobbeltrolle

 Novo-fond vil støtte uafhængig forskning 

Mere fra MedWatch

Permanent forhøjet forskningsfradrag begejstrer – men ikke uden forbehold

Det vækker begejstring hos branche- og erhvervsorganisationer, at et flertal i Folketinget fredag blev enige om en aftale, der blandt andet betyder, at fradraget for forskning og udvikling permanent forhøjes til 130 pct. Fradraget kræver imidlertid, at aftaleparterne kan finde finansieringen engang til efteråret, og uvisheden giver anledning til bekymring.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier