MedWatch

Nu vil forskerne forsinke aldringsprocessen

Et banebrydende projekt med et kendt, gammelt og billigt lægemiddel ventes nu at få grønt lys til kliniske forsøg af de amerikanske myndigheder. Det kan være første skridt mod godkendelse af lægemidler, der forebygger dødelige, aldersrelaterede sygdomme.

Lægemiddelindustrien og myndighederne har allerede for år tilbage efter opsigtsvækkende forskning banet vejen for lægemidler mod fedme. Nu tager de endnu et skridt ind i det, der engang blev opfattet som en ren fantasiverden – udvikling og kliniske forsøg med lægemidler, der måske kan forsinke aldringsprocessen.

Den type lægemidler, på amerikansk kaldet anti-aging lægemidler, ventes i tilfælde af succes at kunne medføre en revolution med store, positive omvæltninger for såvel lægemiddelindustrien som samfundsøkonomien.

Ethvert terapeutisk indgreb, der forsinker aldringsprocessen vil have en gennemgribende på virkning på samfundet

Stuart Jay Olshansky

”Ethvert terapeutisk indgreb, der forsinker aldringsprocessen vil have en gennemgribende påvirkning på samfundet,” konstaterer en af de amerikanske eksperter, der har været inde over projektet, Stuart Jay Olshansky, professor i folkesundhedsvidenskab hos University of Illinois at Chicago, over for MedWatch.

Han tilføjer, at mange millioner mennesker de kommende år og ikke mindst de efterfølgende generationer vil kunne leve længere uden sygdomme, hvis projektet kan stå distancen.

En række amerikanske topforskere har igennem længere tid forsøgt at få de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, til at acceptere aldring som en decideret indikation, der kan behandles. Det har FDA sagt god for, og nu står agenturet over for at skulle give sin endelige godkendelse til det første kliniske forsøg af sin slags.

Gammel diabetesmiddel i fokus

Studiet hedder TAME og står for Targeting Aging with Metformin.

Metformin er et årtier gammelt lægemiddel mod diabetes, der for længst er gået af patent og som sådan er meget billigt og angiveligt uden mærkbare bivirkninger.

Netop mange års brug af lægemidlet har indikeret, at det kan have en vis effekt på de gener, der med alderen gør os ældre.

Det planlagte forsøg skal i følge det højt specialiserede amerikanske bioteksite Transformational Technology løbe i seks år. Men sitets redaktør Patrick Cox, der har skrevet om store teknologiske gennembrud i årtier, tror, at vi allerede inden for få år vil se nok beviser for metformins evner til at forebygge aldersrelaterede sygdomme.

Det vil ikke alene betyde, at metformin-projektet opnår succes. Det betyder tillige, at myndighederne vil begynde også at rette fokus på godkendelse af lægemidler, der forebygger aldersrelaterede sygdomme og ikke - som det er tilfældet i dag - alene lægemidler, hvis mål er at behandle sygdomme.

Vi har kun set begyndelsen

Bag projektet står professor Nir Barzilai fra Institute for Aging Research ved Albert Stein College of Medicine. Han understreger over for MedWatch, at metformin-forsøget kun er begyndelsen, og at der vil åbne sig enorme muligheder for lægemiddelindustrien.

”Metformin er ikke det bedste lægemiddel til at stoppe aldringsprocessen. Der vil komme bedre lægemidler, anderledes mekanismer og kombinationer. Så der vil blive incitamenter for industrien til at fokusere på de muligheder,” skriver han i en mail.

Ifølge Kaare Christensen, professor i epidemiologi og leder af Dansk Center for Aldring ved Syddansk Universitet, er der dog grund til at forholde sig skeptisk til forsøget.

”Resultaterne for alle tidligere anti-aging-kure er mere end elendige, og præparater, der er gavnlige i syge, er ikke nødvendigvis også gavnlige for raske,” siger han.

For nylig konkluderede et studie publiceret i International Journal of Epidemiology da også, at tidligere studier, der har vist metformins evne til at forebygge kræftsygdomme, var designet således, at de var mere tilbøjelige til at konkludere, at metformin havde forebyggende egenskaber.

En masse lægemidler i bunken

Ifølge formanden for Dansk Biotek, Martin Bonde, er TAME et spændende projekt, som han ikke er bekendt med.

”Jeg synes, at det her er smart og super spændende,” siger han, men tilføjer i samme åndedrag, at det, om alt går vel, vil være en vej, som etablerede lægemiddelkoncerner vil forfølge. Ikke biotekselskaber, der skal udvikle og dokumentere nye lægemidler – og løbende skaffe kapital til udvikling.

”Jeg tænker lavpraktisk på, at når man starter et biotekselskab, så skal man kunne se en klar vej til et salg eller til markedet. Det kan man ikke her. Men selve teknologien kan man jo bruge til at kigge på gener.”

Så du tror mere, at det er store etablerede medicinalkoncerner, der kan finde nogle veje ind i det her?

”Ja, man skal kende sikkerhedsprofilen på et lægemiddel super godt. Så derfor er det rigtige sted at starte i bunken og se, hvad har ellers været på markedet i 50 år. Der er en hel masse lægemidler, så jeg tror mere, at det er den vej, det vil starte.”

Flere af de store, verdensomspændende lægemiddelkoncerner, og tillige Google, har de seneste år indikeret, at de har set et forretningspotentiale i det stigende antal ældre mennesker. Velvidende, at et lægemiddel, der kan gøre de sidste årtier bedre eller måske forlænge livet, vil være et globalt gennembrud af dimensioner. For slet ikke at nævne potentialet, hvis forskerne kommer op med et lægemiddel, der kan begge dele.

MedWatch bringer i de kommende dage interviews med Jay Olshansky, Ph.D. School of Public Health University i Chicago, Dr. Nir Barzilai fra Institute for Aging Research ved Albert Stein College of Medicine i New York og med de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, om TAME-forsøget.

Forskere bag studie: Bliver det mest eftertragtede område for medicinalindustrien

Forsiden lige nu

Reuters: Kinesere vil købe J&J's diabetesforretning

Amerikanske Johnson & Johnson kan være på vej til at sælge sin forretning for diabetesudstyr for godt 24 mia. kr., efter flere kinesiske aktører ifølge Reuters har vist interesse i at overtage forretningsdelen.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier