MedWatch

Amputationsfare fra diabetesmiddel er enkeltstående

Den forhøjede risiko for amputation af ben, fødder og tæer, som man har set fra et lægemiddel fra Johnson & Johnson, ser ikke ud til at gælde andre lægemidler i samme klasse. Det viser en ny analyse.

Foto: PR

Både Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, og de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, har været ude at advare om den amputationsfare, som diabetesmidlet Invokana fra Johnson & Johnson udgør for patienterne.

Der har siden været en bekymring over, om problemet også ses for andre lægemidler i samme klasse. Men den frygt bliver nu manet til jorden af en ny analyse. Det skriver EP Vantage.

Kliniske studier med Invokana har vist, at et øget antal af patienter, som blev behandlet med midlet, endte med at få ben, fødder eller tæer amputeret – et velkendt problem blandt diabetikere.

Invokana er en såkaldt SGLT2-hæmmer, der bruges af diabetikere til at kontrollere deres blodsukker. Johnson & Johnsons middel var det første i den klasse, men siden er der kommet flere andre til.

Men den nye analyse, som er foretaget af Advera Health Analytics på baggrund af såkaldte real world-data, altså informationer om brugen af SGLT2-hæmmerne ude i den virkelige verden, viser med al tydelighed, at amputationsrisikoen ikke er et problem med de andre midler.

Ifølge de indsamlede data var der i alt 45 amputationer af ben, fødder eller tæer blandt patienter, som brugte Invokana.

Til sammenligning var der 2 amputationer blandt folk, som brugte Boehringer Ingelheim og Eli Lillys Jardiance, ligesom der var for folk på Invokamet, et middel som kombinerer Invokana med det ældre diabetesmiddel metformin.

For de resterende SGLT2-midler i analysen var der ingen rapporteringer om amputeringer.

FDA har allerede besluttet, at Invokana skal have en såkaldt black box warning på pakken, der advarer om den forhøjede risiko. Men der er ikke nogen indikationer på, at samme skæbne vil overgå de andre midler i klassen.

Det vil ifølge EP Vantage lægge yderligere pres på J&J’s diabetesforretning, som storkoncern ifølge rygter overvejer at skille sig af med.

FDA advarer mod diabetesbestseller

J&J: Diabetesmiddel overgår konkurrerende klasse i stort studie

Diabetesmedicin halverer risikoen for hjertesvigt og dødsfald

Her vil Sanofi udfordre sine diabetesrivaler

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier