MedWatch

Medie: Novartis overvejer frasalg for op mod 390 mia kr

Den schweiziske life science-kæmpe Novartis overvejer at frasælge flere forretningsdele, som i yderste instans kan indbringe selskabet omkring 390 mia. kr. Det skriver Reuters.

Foto: Novartis/ PR

Den schweiziske life science-koncern Novartis er klar til at skille sig af med flere dele af sin forretning og dermed lægge et markant trecifret milliardbeløb i kassen.

Det skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet går topchef Joseph Jimenez blandt andet med tanker om at sælge selskabets afdeling for behandling af øjensygdomme, som dækker over kirurgisk udstyr og kontaktlinser. Og den forretningsdel kan i sig selv gå for en pris på mellem 25 og 35 mia. dollars.

Herudover overvejer den amerikanske direktør at sælge selskabets markante aktiepost i sin schweiziske rival Roche, ligesom man muligvis vil træde ud af den forretning for håndkøbsmedicin, som man har sammen med britiske GlaxoSmithKline.

De to forretningsdele er henholdsvis 14 mia. dollars og 10 mia. dollars værd, skriver Reuters. Dermed kan man altså i yderste instans rejse 59 mia. dollars, eller godt 390 mia. kr.

Den fælles forretning blev oprettet gennem en større byttehandel mellem de to selskaber i 2014, og Novartis skal senest i marts 2018 beslutte, om man vil beholde sin andel på 36,5 pct. af aktierne i forretningen.

Frygt for ny kæmpehandel

Sunday Times skrev for nylig, at Novartis var klar til at sælge andelen til GSK og muligvis bruge pengene på et opkøb af Storbritanniens næststørste medicinalselskab, AstraZeneca. Men spørger man det schweiziske selskabs investorer er et nyt kæmpeopkøb ikke den mest attraktive løsning for selskabet.

”Vi ville generelt set være glade for et salg af de forretningsdele. Men hvad gør man så med pengene? Jeg ville være meget forsigtig med at sælge andele i ting for at rejse penge til at gå ud og foretage endnu en kæmpehandel, som kan gå hen og blive endnu en dårlig aftale,” siger Stephen Annness fra Invesco Perpetual, der er den 23. største aktionær i Novartis, til Reuters.

Han hentyder her til forretningen for behandling af øjensygdomme, som Novartis overtog gennem dit opkøb af selskabet Alcon ad to omgange i 2008 og 2011 for samlet 52 mia. dollars. Den forretning ser altså ud til at være blevet 17-27 mia. dollars mindre værd i årenes løb.

 Novartis overvejer frasalg 

 Lilly køber Novartis-division 

 GSK og Novartis i giganthandel 

 Novartis overtager Genmab-samarbejde 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier