MedWatch

Novo Nordisk hives i retten over prisen på Victoza

Novo Nordisk beskyldes for at presse prisen på sin storsælgende GLP-1-analog Victoza i vejret sammen med en amerikansk indkøbsorganisation. Det har nu ført til endnu et massesøgsmål mod den danske koncern.

Novo Nordisk flag

De amerikanske retssager mod den danske medicinalkoncern Novo Nordisk fortsætter, og i den forgangne uge blev selskabet ramt af endnu et massesøgsmål på grund af priserne på et af sine produkter i USA.

Det skriver FiercePharma.

I sagen, som er anlagt af diabetikeren Ruth Johnson på vegne af hende selv og en række andre patienter, beskyldes Novo for at stå i ledtog med OptumRx om at presse prisen på sit lægemiddel Victoza i vejret.

Optum Rx er en såkaldt pharmacy benefit manager – de store indkøbsorganisationer i USA, som forhandler priser med medicinalselskaberne – og ifølge sagsøgerne har Novo Nordisk hjulpet PBM’en med at puste prisen på Victoza op, så man kunne øge sine betalinger til OptumRx.

Søgsmålet indikerer ifølge FiercePharma, at den adfærd var hovedårsagen til at prisen på Victoza blev mere end fordoblet mellem 2009 og 2017 fra omkring 400 dollars pakken til 900 dollars pakken.

Victoza-pris.PNG

Ruth Johnson er dækket ind under det nationale sundhedsprogram Medicare, men har selv skullet dække en stor del af prisstigningen, hedder det i søgsmålet.

”Vi er opmærksomme på søgsmålet, og vi er ikke enige i beskyldningerne. Vi er klar til at forsvare selskabet på det kraftigste i denne sag. Hos Novo Nordisk har vi gjort det til en langsigtet forpligtelse at støtte patienters adgang til vores lægemidler. Da det er en igangværende retssag, kan vi ikke kommentere yderligere,” skriver Novos amerikanske presseansvarlige, Ken Inchausti, i en email til FiercePharma.

Du kan finde retsdokumenterne for sagen her.

En række søgsmål

Både Novo Nordisk og selskabets nærmeste rivaler på det amerikanske diabetesmarked er blevet ramt af en række søgsmål i USA på grund af deres medicinpriser i de seneste måneder. I sit regnskab for første kvartal afslørede den danske koncern, at man står overfor samlet fire massesøgsmål i USA.

De tidligere retssager drejer sig dog alle om priserne på selskabets insulinprodukter. Det er første gang at prisen på Victoza har ført til et søgsmål, men Novo Nordisk er tidligere blevet genstand for en række produktansvarssager med Victoza.

Både Novo og flere konkurrenter er blevet beskyldt for, at deres inkretinbaserede lægemidler har forhøjet risikoen for kræft i bugspytkirtlen. Inkretinbaserede lægemidler dækker blandt over de såkaldte DPP4-hæmmere og GLP-1-analoger som Victoza.

Victoza er Novo Nordisk’s bedst sælgende produkt. I 2016 steg salget af GLP-1-analogen med 11 pct. til godt 20 mia. kr.

Novo involveret i samlet fire søgsmål om amerikanske priser

Novo skal kæmpe i de amerikanske retssale

Novo Nordisk sagsøges igen i USA

Amerikanske delstater undersøger Novo-rival

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier