MedWatch

Zealand-partner ser mulighed for kunstig bugspytkirtel i 2020

Amerikanske Beta Bionics, som er partner til Zealand Pharma, planlægger at have en kunstig bugspytkirtel klar i 2020/2021, og sigter dermed efter et langt større marked end de traditionelle insulinpumper.

Foto: Zealand Pharma PR

Zealand Pharmas amerikanske samarbejdspartner Beta Bionics håber at have en kunstig bugspytkirtel på markedet til brug for type 1-diabetikere omkring 2020 eller året efter i 2021.

Det fortæller en af selskabets stiftere, Ed Damiano, der spår apparatet, der er døbt iLet, en langt bredere anvendelse end de insulinpumper, der er på markedet i dag.

For Zealand Pharma er der tale om en markedsmulighed, da selskabet er i færd med at udvikle sin glukagonanalog, Dasiglucagon, til brug i Beta Bionics' kunstige bugspytkirtel.

"Det er min forventning, at et apparat, der alene indeholder insulin, kan blive godkendt i Europa og USA omkring 2019, og at vi sender det på markedet kort derefter. Det bihormonale system og apparatet, der alene indeholder glukagon, håber vi at få godkendt 12-24 måneder senere, så vi taler omkring 2020 eller 2021," siger Ed Damiano til Ritzau Finans.

Zealand viser positive data på glukagon-analog

Zealand er førende på området

Hos raske mennesker producerer bugspytkirtlen hormonerne insulin og glukagon. Insulinet frigives for at sænke blodsukkeret, mens glukagon modsat kan hæve blodsukkeret, hvis det bliver for lavt.

De to hormoner er derfor essentielle i reguleringen af blodsukkeret, og blandt andre Beta Bionics, som Zealand Pharma har indgået et samarbejde med, håber at udvikle et kunstigt bugspytkirtelsystem, der indeholder begge hormoner.

Men løsningen er ikke ligetil. For glukagon er i dag kun godkendt i fast form, som skal opløses og herefter er holdbarheden meget kort, da det er ustabilt og har tendens til at klumpe.

Zealands Dasiglucagon kan dog vise sig at være løsningen, da det er stabilt og kan holde sig flydende i længere tid ved stuetemperatur.

"Zealand er langt fremme, og jeg vil mene, at de er førende på området. Der er andre selskaber, der arbejder på et stabilt glukagon, både store og mindre selskaber. Zealand har ikke den eneste glukagonkandidat, vi kan bruge, men den er længst fremme og formenlig den første, der vil blive godkendt til brug i iLet. Men vi er også åbne over for andre glukagoner," siger Ed Damiano.

Apparatet kan ifølge hans vurdering blive et væsentlig fremskridt i behandlingen for de type 1-diabetikere, der i dag bruger traditionelle insulinpumper. Desuden forudser han, at endnu flere vil kunne få gavn af en kunstig bugspytkirtel, da det vil kræve langt mindre hovedbrud at bruge den.

Et helt andet tilbud til diabetikeren

De traditionelle insulinpumper, der i dag er på markedet, kræver således en del input og håndtering fra patienten, der skal kunne tælle og indtaste kulhydrater korrekt, måle blodsukkerværdier og justere insulintilførsel. Derfor giver behandlingsformen tit også vidt forskellige resultater i blodsukkerreguleringen af de enkelte patienter og kræver en del opfølgende konsultationer.

Til sammenligning håber Beta Bionics at få godkendt et fuldautomatiseret apparat, der efterligner bugspytkirtlens funktioner og alene skal have oplysninger om personens vægt for derefter selv at beregne de rette doser af de to hormoner baseret på blodsukkermålinger, som apparatet selv udfører. Dermed sikres også ensartet god kontrol af diabetikernes blodsukker.

"Så det er et helt andet tilbud til diabetikeren, end det der er på markedet i dag," siger Ed Damiano.

Han peger på, at det i dag alene er specialister, der tilbyder insulinpumper til type 1-diabetikeren, da der er tale om en ret så kompliceret behandlingsform. For de mange diabetikere, der møder hos den praktiserende læge, bliver det derimod meget sjældent benyttet, simpelthen fordi behandlingen kræver så megen opfølgning.

"Så vi mener, at vores apparat vil gøre det muligt for væsentligt flere patienter at få adgang til behandlingen, fordi det er langt simplere at bruge og ikke kræver stillingtagen til insulin- og glukagondoser fra patientens side eller fra lægens side, eller opfølgende behandling hvor der skal tages stilling til insulindoser. Så vi mener, at de praktiserende læger nemt vil kunne anvise behandling med vores apparat og også i højere grad vil kunne bruge det end alle andre behandlingsformer," siger Ed Damiano.

Flere partnerskaber i pipelinen

Et skridt mod virkeliggørelsen tog Zealand Pharma tirsdag, hvor det præsenterede positive resultater fra det første af to fase 2a-studier med Dasiglucagon, der vurderede den farmakokinetiske og farmakodynamiske respons - det vil sige, hvad kroppen gør ved lægemidlet, og hvad lægemidlet gør ved kroppen.

I det netop afsluttede fase 2a-studie viste Zealand-stoffet sig at løfte blodsukkeret efter hensigten på tværs af de testede doser.

Dasiglucagon testes desuden i et fase 2a-studie, hvor den bruges i Beta Bionics kunstige budspytkirtel og sammenlignes med den ustabile glukagon. Resultaterne fra det studie venter Zealand Pharma at offentliggøre i slutningen af juni.

Ud over samarbejdet med Zealand har Beta Bionics partnerskaber med både Novo Nordisk og den amerikanske konkurrent Eli Lilly for at sikre, at apparatet kan anvende de to selskabers insuliner.

Zealand vil udfordre Novo på markedet for fedmemedicin

Zealand indgår samarbejde med amerikansk medicoselskab

Finanshus spår Zealand-middel blockbusterpotentiale

Forsiden lige nu

Omstridt parallelimportør går konkurs

Parallelimportøren Europharma, der to gange i 2017 blev suspenderet af Lægemiddelstyrelsen, er gået konkurs. Selskabet har erkendt, at et varelager for 50 mio. kr. er usælgeligt.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier