MedWatch

Medicinalkæmper sagsøges over hjerteproblemer fra diabetesmedicin

To internationale medicinalselskaber er blevet ramt af 14 søgsmål i USA på baggrund af en forøget risiko for hjertekarproblemer ved brug af et af selskabets lægemidler mod diabetes – en risiko, som de amerikanske lægemiddelmyndigheder advarede om sidste år.

Foto: Colourbox

De internationale medicinalkæmper og tidligere partnere på diabetesområdet, AstraZeneca og Bristol-Myers Squibb, bliver nu trukket i retten i USA, hvor man er blevet mødt af 14 søgsmål.

Det skriver FiercePharma.

Sagerne relaterer sig alle til diabetesmidlet Onglyza, som de to selskaber udviklede og markedsførte sammen, indtil AstraZeneca overtog partnerens diabetesforretning i slutningen af 2013.

Onglyza tilhører en klasse af diabeteslægemidler kaldet DPP4-hæmmere, som er løbet ind i en række problemer i de senere år og er godt på vej til at blive skubbet i baggrunden af de såkaldte SGLT2-hæmmere og GLP-1-midler.

Salget af Onglyza landede i 2016 på 720 mio. dollars - et fald på 8 pct. i forhold til året før - og i første kvartal i år faldt salget med med 27 pct. til 154 mio. dollars.

 

DPP4-hæmmerne er blandt andet blevet kædet sammen med en øget risiko for at patienterne kan udvikle hjertesvigt, og det fik sidste år de amerikanske lægemiddelmyndigheder til formelt at udstede en advarsel om denne alvorlige bivirkning ved brugen af Onglyza.

I de 14 sager, som er indgivet til distriktsdomstolen i New Jersey, beskyldes AstraZeneca og BMS for ikke at have advaret patienter om, at Onglyza og kombinationspræparatet Kombiglyza XR kunne føre til hjerteproblemer.

I 2008 udstak FDA ifølge FiercePharma retningslinjer, hvor man opfordrede selskaber til at vise, at deres nye lægemidler ikke ville ”resultere i en uacceptabel stigning i risikoen for hjertekarproblemer.” De retningslinjer har de to selskaber ifølge sagsøgerne siddet overhøring i forbindelse med Onglyza, som ramte det amerikanske marked i 2009.

Ifølge det advokatfirma, som har indgivet søgsmålene, er der i alt 150-200 lignende sager i gang eller på vej på tværs af USA, skriver mediet.

FDA’s formelle advarsel om de kardiovaskulære risici ved DPP4-hæmmerne sidste år ramte også Takedas middel Nesina, mens Mercks Januvia slap. Det amerikanske selskab har nemlig foretaget et studie, som viser, at deres middel ikke fører til hjertekarproblemer for diabetikerne. FDA afviste dog tidligere i år at inkludere data fra det studie i indlægssedlen for Januvia.

 FDA afviser Novo-rivals label-opdatering 

 FDA strammer skruen over for diabetesmidler 

 FDA advarer om bivirkning ved Novo-rivalers diabetespiller 

 AstraZeneca køber BMS' diabetesforretning 

 AstraZeneca og Bristol-Myers Squibb opretter ”Diabetes Inc.” 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier