MedWatch

Tusindvis af franske børn fik fosterskader af epilepsimedicin

Nye undersøgelser viser sammenhæng mellem brugen af epilepsimedicinen Valproat og svære fosterskader hos langt flere børn i Frankrig, end først rapporteret.

Foto: Colourbox

I Frankrig er mellem 2150 og 4100 børn blevet ramt af mindst en alvorlig fosterskade, efter at deres mødre blev behandlet med epilepsimedicinen Valproat. Det oplyser landets sundhedsmyndigheder.

Lægemidlet blev allerede sidste år kædet direkte sammen med misdannelser hos omkring 450 nyfødte børn i Frankrig.

Nye undersøgelser viser nu, at op til 4100 børn har fået svære fosterskader, siden medicinen første gang blev bragt på markedet i 1967.

Kvinder, som har taget medicinen under deres graviditet, har fire gange så høj risiko for at få børn med misdannelser.

Det fremgår af en rapport, der er udsendt i fællesskab af Frankrigs Nationale Agentur for Sikker Medicin, ANSM, og den nationale sygesikring.

"Undersøgelserne viser, hvordan Valproat er i stand til at forårsage fosterskader," siger Mahmoud Zureik, som er videnskabelig leder hos ANSM og medforfatter til rapporten.

 Gravide kvinder har taget Sanofi-middel trods risiko for fosterskader 

Risici også kendte i Danmark

I Danmark er risikoen også velkendt. I 2013 fandt forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet frem til, at kvinder, der havde taget Valproat under graviditeten, havde tre gange så højere risiko for at få et barn med autisme end kvinder, der ikke tog medicinen.

Medicinalfirmaerne Sanofi-Aventis, Orion Pharma og Desitin Pharma udsendte allerede for halvandet år siden skærpede advarsler om lægemidler, der indeholder Valproat. Det gælder for eksempel Deprakine og Delepsine.

Det skete efter aftale med Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Sundhedsstyrelsen.

Firmaerne advarede om risikoen for fosterskade. I den forbindelse blev der også lavet undervisningsmaterialer til sundhedspersonale og patienter.

 Dansk retssag kan være på vej i moderne tids største lægemiddelskandale

 Anklage: Pfizer skjulte risikoen for fosterskader  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier