MedWatch

Eli Lilly får kursklø oven på FDA-afvisning af blockbusterhåb

De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, har overraskende besluttet at afvise Eli Lillys leddegigtmiddel baricitinib, og det har fået både Eli Lilly og partneren Incyts aktie til at falde brat, da midlet skulle have været en af de helt store lanceringer i 2017.

Foto: /Ritzau/AP/Darron Cummings

Eli Lilly blev mandag ramt af en brat nedtur på Wall Street, efter at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, langfredag afviste at godkende selskabets nye lægemiddel til behandling af leddegigt. Et særdeles lukrativt marked, som domineres af de biologiske lægemidler som Humira og Enbrel.

Lilly faldt med 4 pct. til 82,38 dollar, og endnu værre gik det partneren Incyte, der har været med til at udvikle leddegigtmidlet ved navn baricitinib. Incyte drattede hele 10,5 pct. til 126,07 dollar.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse har sendt Lilly og Incyte hjem med ekstra hjemmearbejde. Især er FDA på jagt efter yderligere kliniske data for at afgøre den rette dosering af lægemidlet, skriver Eli Lilly i en meddelelse fredag.

For analytikere indikerer meldingen ifølge Bloomberg News, at en lancering af Baricitinib kan være udskudt til 2019 eller senere. Baricitinib var ifølge Bloomberg spået et salg på mere end 1 mia. dollar i 2020, men de estimater skal nu trimmes væsentligt, ligesom beslutningen giver anledning til usikkerhed om medicinen overhovedet kommer på markedet.

Det er selvsagt gode nyheder for selskabets primære rival, Pfizer med dets JAK-hæmmer Xeljanz, da baricitinib af mange var forventet til at kunne overgå Xeljanz, og midlet var spået til at blive en af de helt store lanceringer i 2017. Xeljanz solgte for 927 mio. dollars sidste år, og forventes dermed at ramme blockbuster-stadiet i år. Der er også andre midler i samme klasse på vej, blandt andet Gileads filgotinib og AbbVies ABT-494, og at være først på markedet er ikke alt, men afvisningen af baricitinib må siges at have rystet posen.

Eli Lilly fastholder i sin meddelelse forventningerne til 2017. Også de finansielle mål for den resterende del af dette årti fastholdes.

FDA udskyder svar på Lillys gigthåb

Eli Lilly og Incyte rapporterer positivt gigtstudie

Pfizer misser skud mod verdens bedst sælgende lægemiddel

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier