MedWatch

Lundbeck i millionsamarbejde med big pharma om hjernesygdomme

Danske Lundbeck har indgået en stor international forskningsaftale med en række topuniversiteter og konkurrenter fra big pharma om at løse gåden om Alzheimers og Parkinsons sygdom.

Foto: Jens Dresling/Ritzau/arkiv

Et nyt europæisk hjernesamarbejde har set dagens lys. Med i alliancen er blandt andet danske Lundbeck, der sammen med en række spillere fra big pharma som eksempelvis Novartis, Eli Lilly og AbbVie nu skal forsøge at løse gåden om de komplicerede hjernesygdomme Alzheimers og Parkinsons sygdom. Det skriver Berlingske.

Også de to eliteuniversiteter Cambridge og Oxford samt danske Aarhus Universitet er ed i samarbejdet. Formålet med samarbejdet er at finde en metode til at stoppe spredningen af de proteiner - såkaldte toksiske proteiner - der ødelægger hjernecellerne.

"Fokus har meget været på at fjerne proteinerne, når de ikke er i cellerne. Her prøver vi at se, om vi kan fjerne dem, når de er inde i cellerne. Det handler om at få styrket de mekanismer, som nedbryder de toksiske proteiner, så de ikke spreder sig til hele cellen, som dermed dør," siger Jan Egebjerg, underdirektør i Lundbecks afdeling for forskning i neurodegeneration, til Berlingske.

De enkelte virksomheder kan efter projektets afslutning gå videre med udvikling af en egentlig lægemiddelkandidat, hvis der skulle være dukket lovende forskning op undervejs.

Forskningsprojektet er sat til at løbe i fire år med et budget på godt 80 mio. kr. Samarbejdet er støttet af EU med 35 mio. kr.

Bank hæfter ny købsanbefaling på Lundbeck-aktie

Lundbeck: Kan ikke mærke prispres på medicin i USA

Lundbeck på aftalejagt i Boston

Forsiden lige nu

Danmarks største venturefond: Sådan investerer vi i life science

Novo Seeds kaster hvert år hundredevis af millioner efter lovende unge startups og iværksættere inden for life science. Men hvad skal der til for at komme i fondens søgelys, hvordan foregår samarbejdet, og hvad er kriterierne for succes? Partner i fonden, Stephan Christgau, løfter her en del af sløret.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier