MedWatch

Dansk biotekselskab har mistet 2,65 mia af værdien på få dage

Et dansk biotekselskab, som er børsnoteret i USA, har på få dage fået skåret mere end 2,65 mia. kr. af sin markedsværdi i kølvandet på en skæbnesvanger patentafgørelse.

Foto: Colourbox

Det danske biotekselskab Forward Pharma har været på den grønne gren, siden selskabet i starten af året indgik en højst lukrativ forligsaftale med amerikanske Biogen. Men nu er danskerne kommet ned på jorden igen.

Forward tabte sent sidste uge en langstrakt patentkamp mod Biogen, da det amerikanske patentkontor gav amerikanerne medhold i den sag. Det betyder, at Forward Pharma formentlig går glip af pengestrømme fra salget af Biogens sklerose-blockbuster Tecfidera fra og med 2021 – betalinger som kunne have beløbet sig til flere milliarder kroner årligt.

 Dansk biotekselskab får milliardstort forlig 

Og det har fået biotekselskabets aktie, som er noteret på Nasdaq-børsen i USA, til at tage et markant dyk. Allerede på dagen for patentafgørelse raslede aktien ned med omkring 20 pct. og den er fortsat ned i starten af denne uge.

Det betyder, at Forward nu ligger og roder med en aktiepris på 19,83 dollars stykket og en aktuel markedsværdi på små 930 mio. dollars, da markedet lukkede i USA tirsdag.

Få dage inden patentafgørelsen lå Forward Pharma-aktien på 27,95 dollars stykket, hvilket gav selskabet en markedværdi på 1,31 mia. dollars den dag. Dermed er der altså blevet skåret 380 mio. dollars, eller omtrent 2,65 mia. kr., af markedsværdien på få dage.

Inden de to stridshaner indgik forligsaftalen midt i januar, lå aktien dog endnu lavere end det nuværende niveau på 18,35 dollars, så set i det lys er der altså stadig vækst i markedsværdien - for nu.

Lukrativ aftale

Konflikten mellem Forward Pharma og Biogen bunder i brugen af stoffet dimethyl fumarate (DMF) i en bestemt dosis til behandling af sklerose. Det er det aktive stof i både Forward Pharmas lægemiddelkandidat FP187 og Biogens Tecfidera.

Det juridiske slagsmål med Biogen har været afgørende for Forward Pharma, der i oktober 2014 gik på børsen i USA for blandt andet at rejse tilstrækkelig med kapital til at kunne føre den langvarige kamp ved domstolene.

Dengang hentede man 220,5 mio. dollars, eller 1,3 mia. kr. ved datidens dollarkurs, og i børsprospektet var patentopgøret med Biogen nævnt som ét af hovedformålene med at rejse kapitalen.

Det hele kulminerede så i januar i år, da Biogen gik med til at give Forward Pharma et kontantbeløb på 1,25 mia. dollars. Herudover kunne Forward se frem til royalties på 10 pct. af Tecfidera-salget fra 2021 til og med 2028, samt 20 pct. fra og med 2029.

Den royalty-aftale dækker henholdsvis det amerikanske marked og det europæiske marked, hvor der også er en patentsag i gang. Men nu ser det altså ud til, at biotekselskabet kan skyde en hvid pil efter indtægter fra USA, hvor Tecfidera genererer langt størstedelen af sin omsætning.

Forward Pharma har dog ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen, og selskabet har allerede annonceret at man vil anke den amerikanske patentdom.

 Forward Pharma i værditab efter ny patentafgørelse 

 Biogen-sejr er gode nyheder for Forward Pharma 

 Forward Pharma siger farvel til chef og begynder afvikling 

 'Snedig' dansk biotekinvestor satsede og blev forgyldt 

Mere fra MedWatch

Agilent Technologies opjusterer

Laboratorieleverandøren Agilent Technologies har haft et stærkt forskudt tredje kvartal, og opjusterer forventningerne for helåret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier