MedWatch

Novos bløderkonkurrent render ind i problemer med dødsfald

Medicinalkoncernen Roches blødermedicinhåb ACE910 (emicizumab), som har været spået til at gøre væsentlige indhug i Novo Nordisk bløderforretning, er kommet i vanskeligheder på grund af et dødsfald blandt patienterne.

Blødermidlet ACE910 fra schweiziske Roche har længe været en torn i siden på danske Novo Nordisks bløderforretning. For Roche er meget længere fremme med dets middel, end Novo er med dets konkurrent concizumab. Roche har umiddelbart planlagt lancering i år, mens Novo stadig kun er i fase 1 – og derudover står det også til at kunne tage væsentlige markedsandele fra Novos storsælgende blødermiddel Novoseven, når det bliver lanceret.

Men i denne uge vakler fundamentet en smule under ACE910, der også går under navnet emicizumab. For Roche har meddelt til den europæiske patientorganisation, at en patient er død under studiet med midlet.

Det skriver Berlingske.

Det lyder, at patienten er død som følge af rektale blødninger, men ifølge Roche viser undersøgelser, at dødsfaldet ikke skyldes blødermidlet. Derudover var patienten også vanskelig at behandle, da patienten nægtede at modtage blodtransfusioner. Det er dog ikke første gang, at Roche har stødt på vanskeligheder på midlet, og derfor skaber dødsfaldet fornyet usikkerhed omkring midlets sikkerhedsprofil.

MedWatch kunne tilbage i november sidste år berette, hvordan Roche måtte tage et slag, da fire patienter oplevede alvorlige bivirkninger med midlet. Bivirkningerne talte trombose, eller blodpropper, med to tromboemboliske hændelser og to tilfælde af trombotisk mikroangiopati.

 Ridser i lakken hos Roche kan give Novo fordel 

Novos finansdirektør Jesper Brandgaard har tidligere sagt, at hvis emicizumab bliver lanceret i første halvår af 2017, vil man se nok se væsentligt forøget konkurrence ved årsskiftet til 2018, og på sigt kan omkring halvdelen af selskabets omsætning via Novoseven blive ramt.

Novos bløderforretning er særdeles lukrativ for selskabet – i 2016 solgte dets kronjuvel, Novoseven, for 9,49 mia. kr., hvilket var 6 pct. mindre end i 2015.

 Novo skuffer på ny og nedjusterer 

 Novo-kandidat får særstatus i USA 

 Succes for Roches store Novo-trussel

 Rebien presser efterfølger: Her er Novos vigtigste udfordringer 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier