MedWatch

Novo A/S bliver storaktionær i tysk biotekselskab

Novo Nordisk Fondens kapitalforvalter har investeret et større trecifret millionbeløb for at blive storaktionær i et børsnoteret tysk biotekselskab.

Foto: Colourbox

Novo A/S har foretaget årets første handel. For 90,3 mio. euro (671,3 mio. kr.) har Novo Nordisk Fondens kapitalforvalter købt sig ind i det tyske biotekselskab Evotec.

Kapitalen sikrer ifølge en pressemeddelelse fra selskabet Novo A/S en ejerandel på 8,9 pct. (13,15 mio. aktier) af det tyske firma, som det selv kalder "førende inden for discovery sciences".

"Novo A/S er meget begejstret for udsigterne i vores investering i Evotec baseret på firmaets udvikling og vækstdynamikken i det globale marked for ekstern innovation og outsourcing inden for drug discovery. Denne investering i Evotec understreger vores interesse i at støtte virksomheder, der gør en reel forskel i healthcare-industrien og sørger for mere effektive løsninger til den hastigt ændrende værdikæde i lægemiddelopdagelse og -udvikling. Investeringen passer utrolig godt ind i vores langsigtede investeringsstrategi," siger Michael Shalmi, der er chef for Large Investments hos Novo A/S, i meddelelsen.

Evotec, der i øvrigt har den tidligere Lundbeck-direktør Claus Bræstrup i bestyrelsen, havde ved udgangen af 2016 mere end 1200 forskere ansat og en omsætning på "mere end 150 mio. euro" ifølge Novo A/S.

Skal accelerere strategi

Det tyske firma, der har en lang række forskningsaftaler med store aktører såsom Sanofi, Bayer, Merck og Celgene, har en langsigtet målsætning om at blive den globalt førende drug discovery-virksomhed ved at skabe et netværk af partnerskaber og en samejet lægemiddeludviklings-pipeline med disse partnere. Det er her, at Novo-investeringen skal træde til.

"Investeringen vil tillade os at accelerere vores strategi om at udvide og investere i vores best in class-platform og outsourcing-services," siger Evotecs adm. direktør, Werner Lanthaler, i meddelelsen.

Novo A/S' kriterier for Large Investments har tidligere været meldt ud som værende blandt andet en ejerandel på minimum 20 pct. og en plads i bestyrelsen for at kunne udøve et aktivt ejerskab. Ingen af delene umiddelbart opfyldt her.

Novo A/S foretager dog også såkaldte finansielle investeringer, hvor ovennævnte kriterier ikke er i spil. Det har blandt andet været tilfældet med pengetankens investering i den hæderkronede danske ingeniør- og industrikoncern FLSmidth. Som det viser, så foretages de finansielle investeringer dog primært uden for life science, hvilket jo ikke er tilfældet med Evotec.

Over for MedWatch har investeringschef i Novo Finance Morten Beck Jørgensen tidligere uddybet tankegangen vedrørende de finansielle investeringer.

"Det er en del af den finansielle investeringsstrategi for Novo A/S, at vi bliver langvarige investorer i veldrevne, større og stabile virksomheder, hvor vi tror på en værdiforøgelse på længere sigt. Vi ser hele tiden på, hvad der er af muligheder i markedet – både i Danmark og udlandet – og træffer på den baggrund løbende beslutning om konkrete investeringer."

 Mens vi venter på Novos store investeringer 

 Tysk biotekselskab lancerer nyt firma i Canada

 Celgene indgår tysk milliardaftale

 Bayer indgår nyt samarbejde med tysk biotekselskab

 Evotec skal hjælpe Merck med CRISPR-udvælgelse

 Novo A/S køber markant aktiepost i laboratorieselskab

 Novo A/S foretager ny milliardhandel

 Novo A/S vil have tidligere dialog med virksomhederne

 Ny Novo-direktør: ”Det vil ikke overraske mig, hvis vi kaster vores net lidt bredere”

Mere fra MedWatch

Agilent Technologies opjusterer

Laboratorieleverandøren Agilent Technologies har haft et stærkt forskudt tredje kvartal, og opjusterer forventningerne for helåret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier