MedWatch

Analytiker: Medvind fra ALK-rivals kvaler løjer kraftigt af

2016 blev et rekordår for danske ALK særligt på grund af vanskeligheder hos den franske rival Stallergens. Fordelene ved rivalens kvaler er dog ved at løje af, lyder det fra amerikanske Jefferies.

Den danske allergivaccineproducent ALK-Abelló har haft et rekordår i 2016, som følge af den største konkurrent, franske Stallergenes, har været i store problemer.

Det franske selskab var i flere måneder sidste år tvunget til et produktionsstop, og det sendte i løbet af året mange nye patienter over i armene på ALK-Abelló.

Stallergenes er igen oppe i gear, og de vundne markedsandele har nu kun minimal effekt på resultaterne, påpeger amerikanske Jefferies efter ALK's regnskab for 2016.

Aktieanalytiker Peter Welford nævner blandt andet, at salget af allergitabletter på det europæiske marked lød på 84 mio. kr. i fjerde kvartal, hvor den amerikanske bank havde ventet et salg på 97 mio. kr.

"Det kan pege i retning af, at fordelen fra konkurrentens forstyrrelse er minimal, i takt med at effekten får årseffekt," skriver Peter Welford i en analyse.

ALK's samlede omsætning steg i 2016 med næsten 500 mio. kr. til 3005 mio. kr., mens driftsoverskuddet før skat og renter steg med 250 mio. kr. til 293 mio. kr.

Problemerne hos Stallergenes har betydet, at ALK's markedsandel på globalt plan er steget til 40 pct. i 2016 fra 33 pct. i 2015.

For 2017 venter ALK-Abelló et salg på 2,8-3,0 mia. kr., hvilket ifølge Jefferies er på linje med markedets forventninger, der lød på 2,95 mia. kr. inden regnskabet.

Til gengæld er forventningerne til driftsoverskuddet før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 300 mio. kr. cirka det halve af markedets forventninger.

Det skyldes dog udelukkende, at det danske selskab har sat 300 mio. kr. af til at investere i fremtidig vækst, hvilket hæmmer indtjeningen i år.

 Forudsigeligt årsregnskab fra ALK på vej

 ALK skal være forandringsparat og have viljen til at vinde

 Ny ALK-boss: ”Vi skal selv have fat om rattet”

 ALK-direktør: Vi går efter førerposition i Frankrig

 ALK opjusterer forventningerne til resultatet for 2016 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier