MedWatch

Medie: Novo-top solgte aktier i stor stil inden kursdyk

Stort set hele koncerndirektionen i Novo Nordisk solgte i kølvandet på sidste års årsregnskab ud af deres aktiebeholdning, hvorefter aktiekursen har taget et yderligere dyk. Det skriver Inside Business. Hos Novo afviser man dog på det kraftigste beskyldningerne.(Opdateret 27.01.2017 kl. 11.40 med kommentarer fra Novo Nordisk.)

Foto: Niels Hougaard

Den øverste ledelse i Novo Nordisk har ifølge InsideBusiness nået at undgå et tab på en del af deres aktiebeholdning i den danske medicinalkoncern.

Daværende topchef Lars Rebien Sørensen, finansdirektør Jesper Brandgaard, nuværende topchef Lars Fruergaard og dennes kone samt forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen solgte tilsammen Novo Nordisk-aktier for 29,7 mio. kr. den 3. februar 2016.

Det var dagen, hvor Novo Nordisk fremlagde selskabets årsregnskab for 2015. Siden den dag er aktiekursen dykket med over 25 pct. Hovedsageligt som følge af det hårdere end ventede prispres på det amerikanske marked.

"Traditionelt er det ret almindeligt, at ledelsen sælger ud efter offentliggørelse af årsregnskaber. Det udelukker selvfølgelig ikke, at ledelsen konkret kunne have haft specifik viden, som kunne have betydning for regnskabstallene, og som ikke har været offentlig kendt. Det ville være insiderviden,” siger Paul Krüger Andersen, professor i børsret ved Aarhus Universitet, til mediet.

Novo afviser

Novo Nordisk afviser over for InsideBusiness, at direktørerne solgte aktierne med en viden om, at det forestående prispres på det amerikanske marked ville gå ud over forretningen og sende aktien ned. Salg af aktier har traditionelt været med henblik på at betale skat.

Og i en e-mail til MedWatch skriver Novo Nordisk, at beskyldningerne om, at ledelsen skulle have reduceret sin aktiebeholdning i starten af 2016, heller ikke har noget på sig.

"Vi afviser på det kraftigste beskyldningerne i artiklen i InsideBusiness i dag. Som det fremgår af vedhæftede oversigt har ingen af koncerndirektørerne på noget tidspunkt i de sidste to år reduceret deres aktiebeholdning. Tværtimod, alle koncerndirektørerne har generelt øget deres beholdning og har derfor en større beholdning ved udgangen af 2016 end ved indgangen til 2015. Og lige så vigtigt er det at understrege, at den øgede beholdning ikke skyldes spekulative køb efter kursen er faldet i august/november 2016," lyder det fra Katrine Sperling, Vice President, Media Relations for Novo Nordisk.

Har hævet aktiebeholdning

Oversigten fra Novo Nordisk, som der henvises til, viser, at både Lars Rebien Sørensen, Mads Krogsgaard Thomsen, Lars Fruergaard Jørgensen og Jakob Riis, der er chef for forretningen i Nordamerika, havde en større aktiebeholdning ved udgangen af 2016, end det var tilfældet de foregående to år.

Jesper Brandgaards beholdning ligger på samme niveau som ved udgangen af 2015, men dog en anelse lavere end i starten af 2014, viser Novo Nordisks tal.

Disse tal viser dog ikke umiddelbart, hvorvidt der er tale om aktive aktiekøb fra ledelsens side, eller hvorvidt der er tale om tildeling af aktier som en del af direktørernes options- og aflønningsprogram.

Novo Nordisk står i øjeblikket over for en række retssager i USA, hvor ledelsens viden om prispresset på det amerikanske marked er i centrum. Den amerikanske pensionsfond Lehigh County Employees’ Retirement System har sagsøgt selskabet med anklager om, at Novo Nordisk bevidst har malet et mere rosenrødt billede af prissituationen på det amerikanske marked frem mod, at man så måtte meddele, at virkeligheden var en anden.

 Danske Novo-ejere klapper i: "Det må du tale med Göran Ando om"

 Novo-toppen sagsøges af pensionsfond

 Novo Nordisk-nedtur har kostet Lars Rebien dyrt

 Novos aktionærer er blevet 327 mia. kr. fattigere i år 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier