MedWatch

Mercks F&U-chef udpeger pipeline-juvel

Direktøren for forskning og udvikling i tyske Mercks biofarma-afdeling har store forventninger til en klinisk kræftkandidat, som kan vise sig at være endnu bedre end det immunonkologiske kerneaktiv avelumab, der står på spring til markedet.

Luciano Rossetti, Executive Vice President, Global Head of Research & Development, Merck KGaA | Foto: Merck KGaA/PR

Den tyske life science-koncern Merck KGaA kan inden længe lancere en immunterapi i en lovende nye klasse af antistofbehandlinger mod kræft. Men selvom en stor del af Mercks fokus er på denne kandidat, så findes der allerede et andet aktiv med et endnu større potentiale i selskabets pipeline.

Det fortæller Luciano Rossetti, der er direktør med ansvar for forskning og udvikling i koncernens biofarma-afdeling, i et interview med EP Vantage.

Der er tale om kandidaten M7824, som koncernen selv beskriver som en first-in-class bifunktionel immunterapi, der blokerer to ”immunhæmmende stier”, som kræftceller hyppigt bruger til at gemme sig for menneskers immunforsvar.

Ifølge Merck er formålet med lægemidlet både at ”kontrollere tumorvæksten og øge anti-tumor-immunresponsen”.

”Det er et fuldstændigt nyskabende, first-in-class bispecifikt fusionsprotein af et avelumab-agtigt antistof, som er forbundet til to molekyler af TGF-beta trap,” siger Luciano Rossetti til mediet med henvisning til selskabets PD-L1-hæmmer avelumab.

Den kandidat tilhører samme overordnede klasse af immunterapier som Mercks Keytruda, Bristol-Myers Squibbs Opdivo og Roches Tecentriq. Den undersøges i en lang række fase 3-studier og forventes inden længe at score sin første markedsgodkendelse mod en type hudkræft kendt som Merkelcellekarcinom.

Spektakulære data

Men ifølge F&U-chefen kan M7824 vise sig mere effektiv end avelumab, ligesom han forventer, at vejen mod godkendelse vil gå langt hurtigere.

”Det er det mest spændende kliniske aktiv i vores pipeline lige nu,” siger han og tilføjer, at man allerede har set ”spektakulære” tidlige data.

Ifølge mediet annoncerede Merck i december de første data fra et fase 1-studie med kandidaten inden for behandling af solide tumorer. Der var blot tale om et såkaldt dosiseskaleringsstudie, hvor man søger at finde frem til den optimale dosering.

Men midlet formåede alligevel at mindske tumoren for en lang række patienter og en enkelt blev helt fri for synlige tegn på kræft. Man er nu i fuld gang med at rekruttere patienter til et studie med kandidaten i mere end 10 forskellige tumortyper.

Hovedafbryder

TGF-beta, eller transforming growth factor-beta, er et signalprotein, der ifølge EP Vantage er blevet sammenlignet med en slags ”hovedafbryder” for tumorimmunitet, og det menes at være involveret i styringen af den såkaldte medfødte immunitet i tumormikromiljøet.

Immunforsvaret deles op i det, der kaldes et medfødt eller uspecifikt immunforsvar og et adaptivt eller specifikt immunforsvar. Ifølge Luciano Rossetti kan man med M7824 blokere kræftcellernes immunitet overfor begge disse dele af immunforsvaret.

Han indrømmer dog, at tidligere forsøg på at blokere TGF-beta ikke ligefrem har vist sig som bragende succeser.

”Men det er en af de mest attraktive hypoteser for, hvordan man kan blokere både medfødt og adaptiv immunitet. At tilføre den egenskab til et enkelt molekyle indført det samme sted – i tumormikromiljøet – er i bund og grund ekstremt attraktivt,” lyder det fra forskningschefen.

Modsat avelumab, som udvikles gennem et samarbejde med amerikanske Pfizer, så har den tyske koncern selv de fulde rettigheder til M7824, og man vil derfor også selv høste alle frugterne, når eller hvis det kommer på markedet.

 Hastestatus til kræftmiddel fra tyske Merck og Pfizer 

 Merck sætter sin lid til kræftbehandling 

 Pfizer og Merck har succes med hudkræftmiddel 

 Merck strømliner ledelsen 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier