MedWatch

Medicinalgiganter giver forskere friere tøjler

Som en del af afgående vicepræsident Joe Bidens kræftprojekt lancerer det amerikanske National Cancer Institute nu et program, hvor man sammen med seks medicinalselskaber vil gøre det lettere for forskere at anvende helt nye kræftmidler i ny forskning.

Foto: AP: Jae C. Hong

Den nuværende regering er inden for få dage på vej til at blive skiftet ud med en ny i USA, men vicepræsident Joe Biden kan lige præcis nå at få en form for fjer i hatten.

I sidste års State of the Union-tale fra præsident Barack Obama var et af de mest opsigtvækkende punkter en erklæret mission om at få bekæmpet kræft en gang for alle, og indsatsen ville blive ført an af Joe Biden, hvis søn døde af hjernekræft i 2015.

Som en del af det projekt lancerer det amerikanske National Cancer Institute (NCI) nu ifølge Stat News et program, der skal kunne give forskere hurtigere adgang til nye lægemidler og endnu ikke-godkendte midler til ny forskning.

Håbet er, at programmet, hvor NCI vil fungere som mellemled mellem eksterne forskere og medicinalselskaber, vil gøre det lettere for forskerne at forfølge nye kombinationsbehandlinger for kræft, der er en af de mest lovende muligheder for bedre kræftbehandling.

Som det er nu, er det en omstændig proces for forskerne på egen hånd at få forhandlet kontrakter på plads med selskaberne, hvis de eksempelvis vil kombinere to lægemidler i et forsøg. Men det forsøger man at afhjælpe med det nye program. Virksomhederne har aftalt at gennemgå foreslåede studier inden for 60 dage, og der vil blive sat standarder for data og immaterielle rettigheder.

De seks deltagende firmaer er Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly, Genentech, Kyowa Kirin, Loxo Oncology og Xcovery, som i alt har 15 midler under det nye program. NCI skulle dog forhandle med et betragteligt antal yderligere selskaber om deltagelse i programmet.

Obama vil bruge 5,2 milliarder på kræftforskning i 2017

Joe Biden lover hurtigere godkendelse af cancercocktails

Bavarian starter kombinationsforsøg med kræfthåb

Obamas kræftprojekt får hjælp fra norsk biotekklynge

Forsiden lige nu

Genmab-boss om Darzalex-prognose: Der er potentiale for en opjustering

Genmab overraskede markedet med en prognose for salget af blockbusteren Darzalex, som ligger et godt stykke over analytikernes forventninger. Topchef Jan van de Winkel kalder skudsmålet realistisk, men mener også, at der er mulighed for, at selskabets forventninger kan blive hævet senere på året.

William Demant lander rekordstor omsætning og indtjening

Høreapparatskoncernen William Demant Holding kommer ud af 2017 med tocifret omsætningsvækst og vækst på bundlinjen. Topproduktet Oticon Opn leverer fortsat, men også koncernens kirurgiske division har klaret sig flot. Selskabet indfrier forventningerne og venter et endnu bedre 2018.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier