MedWatch

Trump kan koste Novo milliarder

Et skifte i det offentlige i USA kan betyde anderledes medicinpriser for op mod 12 mio. amerikanere, og det kan ifølge investeringsbanken Jefferies ramme Novo Nordisk hårdt.

Foto: Molly Riley

Det kom som et lettelsens suk på børsmarkedet for medicinalselskaberne, da den amerikanske valgkamp endte med Donald Trump frem for Hillary Clinton. Førstnævnte havde slet ikke tordnet imod industrien i samme grad som sidstnævnte.

Men ifølge Børsen ser de politiske vinde nu alligevel ud til at ramme industrien og heriblandt især Novo Nordisk. Selskabet giver allerede i dag betragtelige rabatter på sine lægemidler til de offentlige sygesikringer, men ifølge investeringsbanken Jefferies kan Novo potentielt se frem til en forøgelse af disse, som vil koste hele 5 mia. kr. på bundlinjen allerede i 2018.

For på den politiske dagsorden lige nu er det, at amerikanere med lave indkomster, som samtidig er ældre, eller yngre og handicappede, kan stå over for at skifte sygekasse i USA. Flyttes de cirka 12 millioner amerikanere fra sygekassen Medicare Part D til den anden offentlige kasse Medicaid, betyder det, at virksomhederne her risikerer at skulle give meget større rabatter.

"Det er den mest signifikante, potentielle risiko mod lægemiddelpriserne i USA efter vores mening, og vi mener, at det har mere end 50 pct. sandsynlighed for at ske i 2018/19," lyder vurderingen fra Jefferies' medicinalanalytiker Jeffrey Holford ifølge avisen.

Men det er dog ikke en bekymring, som man deler hos Novo Nordisk, efter at Demokraterne tabte valget og ligeledes tabte kampen om Kongressen, hvor Republikanerne har flertal.

"Forslaget om at anvende Medicaid-rabatter for disse (Dual Eligible/Low-Income Subsidy) patienter fra Medicare Part D har været diskuteret igennem mange år, og vi anser det som meget lidt sandsynligt, at ændringen bliver en del af reformerne for den kommende administration," skriver USA-chef Jakob Riis i en mail til Børsen.

Ifølge Jefferies henter Novo Nordisk 9 pct. af sit samlede salg fra den patientgruppe, som er omfattet af den potentielle ændring. Bliver den en realitet, vil det fra 2018 skære 7,5 pct. af Novo Nordisks omsætning og 14 pct. af nettooverskuddet, eller over 5 mia. kr.

 Amerikanernes første opgave til Trump er sundhedsvæsnet

 Trump vil reformere FDA

 Trump åbner dør på klem for Obamacare

 Amerikansk prispres forsvinder næppe trods Trump-sejr

 Novo og resten af sektoren går til vejrs efter Trumps valgsejr

 Novo: Uforudsigelige konsekvenser af Trump-sejr

 Præsident Trump vil have et opgør med Obamacare og frihandelsaftaler 

Mere fra MedWatch

CHMP blåstempler ni nye lægemidler i maj

Den europæiske lægemiddelkomite, CHMP, har på dets møde i maj indstillet ni nye lægemidler til godkendelse samt anbefalet, at seks midler kan tages i brug på nye måder. To midler afvist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier