MedWatch

Novo Nordisk ramt af den perfekte storm i USA

Den negative udvikling på det amerikanske marked for Novo Nordiske kan ifølge Financial Times tilskrives tre faktorer.

Foto: Carsten Bundgaard

Efter 16 år under Lars Rebien Sørensen, der bød på 50 kvartaler i træk med tocifret vækst, en mangedoblet aktiekurs og titlen som det mest værdifulde selskab i Norden, rendte Novo Nordisk i år ind i et amerikansk stormvejr.

Det skriver Financial Times.

Vækstmålene blev skåret, aktiekursen styrtdykkede med 42 pct., og investorerne står utilfredse tilbage på sidelinjen. Men hvad gik der præcist galt?

Nedturen kan tilskrives tre amerikanske trends, som tilsammen udgør en perfekt storm, skriver avisen.

De tre faktorer er øget politisk fokus på dyr medicin, konsolidering hos de store medicinindkøbere og stigende konkurrence på langtidsvirkende insulin fra Eli Lilly.

Den politiske fokus rammer hele medicinalsektoren, men den tidligere demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders har flere gange peget direkte på Novo Nordisk, som en af de største syndere når det kommer til for høj prissætning. Samtidig har konsolideringen hos de store indkøbsorganisationer givet dem stigende magt i prisforhandlingerne, hvilket i kombination med Eli Lillys fremmarch kraftigt presser profitmarginen hos Novo.

Alt i alt står Novo Nordisk nu sårbare tilbage, da 80 pct. af dets indtægter kommer fra diabetesmidler. Analytikere fra Citi frygter i værste fald, at Novo vil misse sit to-gange-nedjusterede vækstmål. Sådan en fiasko kan få investorer til, en gang for alle, at vende den danske insulingigant ryggen, skriver Financial Times.

 Novo-rival tager prispres i USA med ro

 Amerikanske politikere vil kigge Novo & Co. efter i sømmene

 Novos konkurrenter forsvarer sig over for Rebien

 Novo bukker under for presset i USA

 Novos amerikanske insulinssalg faldt 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier