MedWatch

Amerikansk toppolitiker går i flæsket på Novo Nordisk

Bernie Sanders, den tidligere demokratiske præsidentkandidat, har endnu en gang rettet et angreb mod medicinalindustrien - denne gang er Novo Nordisk i skudlinjen.

Foto: Chris Usher

Den tidligere demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders går på de sociale medier til angreb på Novo Nordisks prisstigninger i USA.

Priserne på medicin er et stort tema i den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor Bernie Sanders fører kampagne for den demokratiske kandidat Hillary Clinton.

"Eli Lilly og Novo Nordisk går tydeligvis mere op i profit end deres patienter. Det er på tide at stoppe deres grådighed," skriver Bernie Sanders på det sociale medie Twitter.

Her har han også lagt en video op, hvor han buldrer mod Novo Nordisk og dennes amerikanske konkurrent Eli Lilly.

"Folk dør eller bliver mere syge, fordi de ikke har råd til insulin, bare så Eli Lilly og Novo Nordisk kan lavede deres skammelige profit," fremfører Bernie Sanders i videoen.

Sanders angriber i videoen, at priserne på nogle insuliner er steget 450 procent mere end inflationen de sidste 20 år.

Priser på medicin har været et stort tema i USA i en længere periode, fordi de på grund af landets komplicerede sundhedssystem ofte er langt, langt højere end i udlandet.

Det har fået flere politikere på banen, ikke mindst Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Tidligere er medicinalselskaber, der bliver nævnt ved navn, faldet kraftigt på børsen. Markedet frygter, at selskaberne vil opleve et stort pres for at sætte priserne ned.

I efteråret 2015 sendte Hillary Clinton eksempelvis hele biotekmarkedet ned, da hun på Twitter skrev: Prisstigningerne for specialiserede lægemidler er en skandale. I morgen lægger jeg en plan.

USA er Novo Nordisks største og mest lukrative marked. Den seneste tid har der dog været mere prispres. Og det har sendt Novo Nordisks aktiekurs ned.

 Bernie Sanders langer ud efter medicinalselskab - har hævet pris på leukæmi-medicin til 1,4 mio kr

 "Verdens mest forhadte": Derfor 50-doblede jeg prisen på livsvigtig medicin

 Novo og Lundbeck bidrager til at bekæmpe lavere medicinpriser i USA med mio af dollars 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier