
Det amerikanske medicinalselskab Mylan er kommet ud i noget af et stormvejr i de seneste dage, efter det er faldet flere politikere og andre aktører for brystet, at selskabet har hævet prisen på sit produkt EpiPen med mere end 400 pct. siden 2007.
Politikere og fagfolk raser over Mylans prisstigning
Men torsdag eftermiddag dansk tid har selskabet annonceret, at man vil sænke prisen på lægemidlet i USA. Det beretter flere amerikanske medier.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil Mylan indføre et rabatsystem, som betyder, at selskabet vil dække 300 dollars – eller godt halvdelen af prisen for en pakke med to injektonsbehandlinger – for visse patienter. Mylan har dog ikke nogen planer om at sænke den såkaldte listepris på produktet, som lyder på 608 dollars per pakke.
I et interview med den amerikanske TV-station CNBC siger Mylans udskældte topchef Heather Bresch dog, at hele miseren ikke er et problem med hverken EpiPen eller Mylan som sådan, men at det skyldes ”et ødelagt” sundhedssystem i USA.
Fordyrende mellemled
Hun påpeger, at prisen på 608 dollars er listeprisen, og at Mylan selv hun får 274 dollars fra den pulje for hvert produktsalg.
Det betyder ifølge Mylan, at ud af en pulje på 2,4 mia. dollars, som EpiPen omsætter for årligt i henhold til listeprisen, ser selskabet selv kun 1,1 mia. dollars. De resterende 1,3 mia. dollars går til fire forskellige mellemled, nemlig pharmacy benefit managers, forsikringsselskaber, grossister, og apoteker.
Kritikken af den store stigning i prisen på EpiPen skyldes blandt andet, at produktet er livsvigtigt for amerikanere i alle aldre, som oplever en stærk allergisk reaktion kendt som anafylaktisk shock. EpiPen indeholder hormonet adrenalin – også kendt som epinefrin – som kan bruges som akut behandling mod sådan en reaktion.
Men direktøren påpeger, at der er blevet vedtaget lovgivning, som betyder, at der leveres EpiPen til amerikanske skoler, uden at Mylan får betaling for produkterne.
Vil fortsat drive forretning
En del af kritikken af Mylan i de seneste dage har også gået på, at topchefens gage er steget fra 2,4 mio. dollars til 18,9 mio. dollars fra 2007 til 2015, hvor prisen på EpiPen altså samtidig er røget i vejret med godt 400 pct.
Direktøren vil dog ikke forholde sig til sin egen aflønning i interviewet med CNBC, ligesom hun ikke vil garantere, at der ikke kommer flere prisstigninger fra hendes selskab.
”Vi vil fortsætte med at drive en forretning,” lyder det fra Heather Bresch på spørgsmålet om, hvorvidt selskabet er færdig med at hæve priserne.